مجید تختروانچی میگوید پیامهایی بین ایران و آمریکا از طریق برخی کشورهای میانجی برای ازسرگیری مذاکرات ردوبدل میشود، اما پیش از آن آمریکا باید در مورد عدم حمله نظامی غافلگیرانه تضمین بدهد.
معاون وزیر خارجه ایران روز جمعه سوم مرداد، در مصاحبه با یک شبکه خبری ترکیه تأکید کرد: «قبل از شروع دور جدید مذاکرات با آمریکا، باید تضمینهایی دریافت کنیم که دیگر با حملات مشابهی روبرو نخواهیم شد».
پیشتر، کاظم غریبآبادی، همکار تختروانچی و دیگر معاون وزیر خارجه، سه شرط را برای از سرگیری مذاکرات با آمریکا مطرح کرده بود.
غریبآبادی روز پنجشنبه در شبکه ایکس نوشته بود آمریکا باید اعتماد ایران را جلب کند، از مذاکره برای دستورکارهای پنهان مانند اقدام نظامی استفاده نکند و حقوق ایران را تحت معاهده عدم اشاعه، شامل غنیسازی، به رسمیت بشناسد.
این در حالی است که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، و فرستادهٔ ویژهٔ او استیو ویتکاف بارها تأکید کردهاند که تهران باید غنیسازی اورانیوم را کنار بگذارد.
ایران و آمریکا تا پیش از شروع جنگ ۱۲ روزه بین اسرائیل ایران در ۲۳ خرداد مشغول مذاکراتی بودند که بهکندی پیش میرفت.
اسرائیل با این ادعا که برنامه هستهای تهران «تهدید حیاتی فوری» برای موجودیت این کشور است، بامداد ۲۳ خرداد به ایران حمله کرد و در نهمین روز جنگ نیز آمریکا سایتهای هستهای کلیدی ایران را بمباران کرد.
مجید تختروانچی اظهارات پیشین عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، در مورد آسیبها به سایتهای هستهای را تأیید کرد و گفت: «در موقعیتی نیستم که بگویم چقدر خسارت وارد شده، اما میتوانم بگویم که خسارت جدی و شدید است.»
دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، بارها بر «نابودی» این تأسیسات در حمله هوایی آمریکا تأکید کرده است.
بیشتر در این باره: پایان مذاکره ایران با سه کشور اروپایی در استانبول؛ توافق بر سر «ادامه رایزنی»در پی توقف مذاکرات هستهای ایران و آمریکا و با نزدیکتر شدن تاریخ انقضای توافق برجام، سه قدرت اروپایی باقیمانده در این توافق در مورد فعال کردن مکانیسم ماشه (بازگشت خودکار تحریمها) در صورت تن ندادن جمهوری اسلامی به حلوفصل برنامه هستهای خود هشدار دادند.
نهایتاً روز جمعه سوم مرداد کاظم غریبآبادی و مجید تحتروانچی، معاونان وزارت خارجه ایران، با همتایان خود از کشورهای بریتانیا، فرانسه و آلمان نخستین دور مذاکرات خود را در استانبول برگزار کردند.
پس از این دیدار تهران اعلام کرد «هر دو طرف با ایدههای مشخصی به جلسه آمدند... و توافق شد که رایزنیها در این مورد ادامه یابد.»
اما کشورهای اروپایی طرف برجام اعلام کردند که «ما پیشنهاد تمدید مکانیسم ماشه را در صورت پایبندی ایران به تعهدات قانونی خود و انجام ضوابط خاص ارائه دادیم. ما از ایران میخواهیم که مسیر دیپلماسی را انتخاب کند.»
پیشتر روزنامه فایننشالتایمز و خبرگزاری رویترز گزارش داده بودند که سه کشور اروپایی حاضرند در صورت موافقت ایران با شروطی همچون از سرگیری مذاکرات با واشینگتن و همکاری با بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ضربالاجل مکانیسم ماشه را برای چند ماه تمدید کنند.
پس از انتشار این گزارشها اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، گفت که «اصل موضوع بازگرداندن تحریمها فاقد هرگونه دلیل و وجاهت قانونی و منطقی است» و به این دلیل «صحبت کردن از تمدید قطعنامه ۲۲۳۱ را نیز بهطور مضاعف بیمعنا و بیمبنا میدانیم و با آن مخالفیم».
مجید تختروانچی روز جمعه در مصاحبه با یک شبکه خبری ترکیه گفت هنوز تاریخی برای دور بعدی مذاکره با قدرتهای اروپایی تعیین نشده و مشخص نیست که دور بعدی کجا برگزار خواهد شد.
بیشتر در این باره: گروسی بازگشت بازرسان آژانس به ایران در حال حاضر را منتفی دانست پوشش زنده استفاده از موبایل در صحن مجلس شورای اسلامی در پی جنگ ۱۲ روزه ممنوع شد