سخنگوی کرملین، مقر ریاست جمهوری روسیه، خبر داد که علی لاریجانی، مشاور ارشد علی خامنهای، برای دیدار با ولادیمیر پوتین به مسکو سفر کرده است.
این دیدار که پیشتر اعلام نشده بود، به گفته دیمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین، روز یکشنبه، ۲۹ تیرماه، در مسکو انجام شده است.
یک روز بعد، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی توضیح داد که لاریجانی به عنوان «فرستاده ویژه رئیس جمهور» به مسکو سفر کرده است.
به گفته آقای پسکوف، علی لاریجانی، مشاور ارشد رهبر جمهوری اسلامی، «ارزیابیها از وضعیت پرتنش منطقه و وضعیت پیرامون برنامه هستهای ایران» را در اختیار ولادیمیر پوتین گذاشته است.
رسانههای داخل ایران روز یکشنبه این خبر را به نقل از رسانههای روسی کار کردند، و مشخص نبود که آیا لاریجانی حامل پیامی از خامنهای برای پوتین بوده یا خیر.
اما اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه، یک روز بعد در نشست خبری اعلام کرد که لاریجانی «به عنوان فرستاده ویژه رئیس جمهور حامل پیام و دیدگاه کلان ایران درباره تحولات منطقه و بینالمللی و روابط دوجانبه بود».
بقایی در ادامه تأکید کرد که «وزارت خارجه هم در جریان این سفر بوده است».
همزمان خبرگزاری ایرنا به نقل از کاظم جلالی، سفیر ایران در روسیه، نوشت که وزیر دفاع ایران هم در سفر لاریجانی همراه او بوده و در دیدار با ولادیمیر پوتین نیز حضور داشته است.
به گفته آقای جلالی، وزیر دفاع ایران همچنین با آندری بلوسوف، همتای روس خود، نیز دیدار داشته است.
علی لاریجانی تنها چند روز پس از آن به دیدار رئیس جمهور روسیه، بزرگترین متحد جمهوری اسلامی، رفت که گفته بود: «معتقد هستم که هیچ عجلهای برای مذاکره نیست. آنها با ما جنگیدهاند، باید اول بگویند چرا جنگ کردند. بگذاریم رهبری آنجا که لازم میدانند از مذاکره استفاده کنند و اگر لازم نمیدانند، استفاده نکنند.»
این موضعگیری منطبق است بر موضع وزیر خارجه ایران که بهتازگی در مورد ادامۀ مذاکرات جداگانه با آمریکا تأکید کرد که توافق هستهای «تنها زمانی ممکن است که جاهطلبیهای نظامی خود را کنار بگذارند و خساراتی را که به ما وارد کردهاند جبران کنند. آنگاه ما آماده مشارکت در مذاکرات خواهیم بود.»
اما خبر دیدار اعلامنشده لاریجانی در مسکو در روزی منتشر میشود که خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران، خبر داد تهران با کشورهای اروپایی طرف برجام برای انجام مذاکره توافق کرده است.
این خبرگزاری روز یکشنبه همچنین به نقل از «منبع آگاه» خود نوشت: «دربارۀ اصل مذاکرات توافق شده، اما دربارۀ زمان و مکان آن رایزنیها ادامه دارد و اینکه مذاکرات هفتۀ آتی در کدام کشور باشد، نهایی نشده است.»
پیشتر، لارنس نورمن، خبرنگار روزنامه آمریکایی وال استریت جورنال، به نقل از منابع خود نوشته بود که سه کشور اروپایی طرف برجام در مکالمه تلفنی پنجشنبۀ گذشته با وزیر خارجه ایران شرط احتمالی عدم فعال کردن مکانیسم ماشه در قبال اقدامات خاص از سوی ایران را مطرح کردهاند.
علی لاریجانی در فروردینماه سال جاری در پاسخ به گفتههای دونالد ترامپ تهدید کرده بود که ایران در صورت هدف قرار گرفتن، به سوی ساخت سلاح هستهای خواهد رفت.
او در همان زمان با تأکید بر این که «کار نظامی با ایران بیتبعات نیست»، خطاب به مقامهای آمریکا گفت: «اگر یک وقت رفتید به سمت بمباران توسط خودتان یا اسرائیل، ایران را مجبور میکنید که طور دیگری تصمیم بگیرد.»
علی لاریجانی مدعی شد که در صورت اقدام نظامی آمریکا یا اسرائیل علیه ایران «مردم فشار میآورند» و ساخت بمب اتمی «توجیه ثانویه پیدا میکند».
این موضعی است که در پی جنگ ۱۲ روزه و بمباران توسط اسرائیل و آمریکا هیچ یک از مقامات عالی جمهوری اسلامی به سراغش نرفته و برعکس بارها تکرار کردهاند که تهران اصلا به دنبال سلاح اتمی نیست.