وزیر دفاع اسرائیل شامگاه سهشنبه ۳۱ تیر در نشستی که رسانههای اسرائیل آن را «ارزیابی چندجانبه وضعیت» خواندند، گفت که احتمال ازسرگیری کارزار نظامی علیه ایران وجود دارد.
همزمان یکی از روزنامههای پرنفوذ اسرائیل خواهان برقراری مناطق «پرواز ممنوع» در آسمان ایران شد.
ییسرائل کاتس در این نشست که با حضور رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل و نمایندگان موساد و سازمان امنیت داخلی برگزار شد، بر «لزوم حفظ دستاوردها و برتری هوایی ایجاد شده» در آسمان ایران تأکید کرد.
آقای کاتس به تدوین «طرح اجرایی مؤثر» برای آینده به منظور «اطمینان یافتن از عدم احیای برنامهٔ هستهای و موشکی ایران» اشاره کرد.
به نوشتهٔ روزنامه معاریو، غیر از سپهبد ایال زمیر رئیس ستاد کل ارتش و نمایندگان ارشد موساد و شباک، سرلشگر تامیر یداعی معاون ریاست ستاد و فرماندهان سازمان اطلاعات نظامی، ادارهٔ اطلاعات، ادارهٔ مبارزه با تروریسم و سایر فرماندهان بخشهای مهم ارتش در نشست با ییسرائل کاتس شرکت کردند.
روز چهارشنبه اول مرداد نیز سید مجید موسوی، فرمانده هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، دربارهٔ تکرار حملات اسرائیل هشدار داد و گفت: «امروز باید عرصه را اینگونه دید که کشور یک عاشورای مکرری است که ممکن است تکرار هم شود. بنابراین خودمان را برای هر وضعیتی آماده کنیم».
معاریو نوشت: وزیر دفاع اسرائیل گفت که رویکرد «تهاجمی» ارتش در قبال ایران، (حزبالله) در لبنان و سوریه جواب داده است ولی جبهههای غزه و یمن هنوز برای ارتش باز محسوب میشوند و برای فیصله دادن کار در این دو جبهه، باید از شیوههایی که در ایران، لبنان و سوریه به کار گرفته شد، استفاده کرد.
آقای کاتس بلندپایهترین دولتمرد اسرائیلی است که روز سهشنبه از احتمال تکرار عملیات نظامی کشورش در ایران سخن گفت.
ساعاتی پیش از جلسه چهرههای نظامی و امنیتی اسرائیل ، ایال زمیر رئیس ستاد ارتش در نشست بزرگ دیگری با شرکت تمامی فرماندهان ارشد نظامی، گفته بود که «ایران و محور او جلوی چشم ماست؛ کارزار ما علیه ایران پایان نیافته است».
ژنرال بنی گانتس، رهبر یکی از احزاب اپوزیسیون، نیز روز سهشنبه در یک سخنرانی گفت کشورش برای احتمال تکرار عملیات نظامی علیه جمهوری اسلامی آمادگی دارد.
او در کنفرانس رهبران سازمانهای یهودی آمریکایی در اورشلیم گفت: بهترین راه برای اطمینان از اینکه رژیم ایران سلاح هستهای ندارد، این است که تهران خود این برنامه را کنار بگذارد اما شواهد نشان میدهد که ایران چنین رویکردی ندارد و «بنابراین، ممکن است مجبور شویم دوباره به آنجا حمله کنیم».
درخواست برقراری «مناطق پرواز ممنوع» در ایران
در این میان، روزنامه جروزالمپست روز سهشنبه خواهان برقراری مناطق «پرواز ممنوع» در آسمان ایران برای اطمینان از عدم وجود تهدید جمهوری اسلامی برای اسرائیل شد.
این روزنامه نوشت: ایجاد مناطق «پرواز ممنوع» با حمایت یک ائتلاف بر فراز حریم هوایی شرق و غرب ایران، رویکرد جدیدی است که باید مورد مطالعه قرار گیرد، زیرا مانع تحرک نظامی جمهوری اسلامی خواهد شد و اهرم فشار جدیدی بر حکومتی است که پیشاپیش هم زیر بار فشار سنگین اقتصادی و روانی قرار دارد.
به نوشتهٔ جروزالمپست، ایجاد مناطق «پرواز ممنوع» به عنوان فشار راهبردی، برای تهاجم نیست بلکه برای «مهار دقیق است» و توان رژیم ایران را در استفادهٔ آزادانه از حریم هوایی خود برای اهداف نظامی یا لجستیکی در مناطق مرزی سلب میکند.
این روزنامه نوشت برتری هوایی اسرائیل در غرب ایران در جریان جنگ ۱۲ روزه نشان داد که تسلط محدود بر دالانهای کلیدی نه تنها ممکن بلکه قابل دستیابی است و این بار باید ضمن یک هماهنگی منطقهای قویتر، اطلاعات، نظارت و سنجیدگی بیشتر باشد.
به نوشتهٔ جروزالمپست، این اقدام دارای پیامهای سیاسی و اقتصادی است: به تهران خواهد فهماند که نمیتواند برنامهٔ هستهای خود را به دور از نظارت ادامه دهد و هنجارهای بینالمللی را نادیده بگیرد، نمیتواند از شبهنظامیان حمایت و همسایگان خود را بدون تحمل عواقبی، بیثبات کند و به تهران خواهد فهماند که نمیتواند پشت مرزهای مستقل پنهان شود اما آسمان خود را به «دالانهای ناامن منطقهای» تبدیل کند.
معلوم نیست این روزنامه درخواست یاد شده را بر اساس اطلاع داخلی از تصمیمات اسرائیل برای «حفظ دستاوردهای نظامی» در جنگ اخیر منتشر کرده است یا نه. وزیر دفاع اسرائیل پیشتر به ارتش دستور داده بود تا طرح جلوگیری از بازسازی توان موشکی و هستهای ایران را تدوین کند.
عباس عراقچی وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران شامگاه دوشنبه در گفتوگو با شبکهٔ فاکسنیوز اظهار داشت که تهران «هرگز از حق غنیسازی» دست نخواهد کشید و «هرگز برنامهٔ موشکی خود را کنار نخواهد گذاشت».
او مدعی شد که جمهوری اسلامی هرگز درصدد از بین بردن اسرائیل نبوده است. وزیر خارجه ایران فتاوی صادرشده در ایران برای کشتن دونالد ترامپ و بنیامین نتانیاهو را نیز بیاهمیت دانست و گفت سیاست رسمی جمهوری اسلامی کشتن افراد و رهبران نیست.
حساب کاربری وزارت خارجه اسرائیل به زبان فارسی در واکنش به اظهارات عباس عراقچی روز سهشنبه نوشت: «به غلط کردن افتادهاید».
از آغاز آتشبس بین ایران و اسرائیل بعد از جنگ ۱۲ روزه که از ۲۳ خرداد تا بامداد سوم تیر ادامه داشت، رهبران و فرماندهان ایران و اسرائیل پیاپی از آمادگی خود برای دفاع و ادامه کارزار جنگی سخن گفته و شکنندگی آتشبس را نشان دادهاند.