مسعود پرشکیان در پی بحران شدید کمبود آب و برق در ایران میگوید تهران «امکان ادامه بقا» به عنوان پایتخت کشور را ندارد و همچنین نباید هیچ مجوزی برای برنامههای توسعهای در فلات مرکزی ایران صادر شود.
دولت جمهوری اسلامی برای مدیریت مصرف آب و برق چندین استان را در روز چهارشنبه اول مرداد تعطیل اعلام کرده است.
رئیسجمهور ایران روز سهشنبه ۳۱ تیر بار دیگر از برنامه خود برای انتقال پایتخت به سواحل جنوبی کشور دفاع کرد و گفت: «اگر شرایط فراهم بود، بنده تا کنون دولت را به منطقه مکران منتقل کرده بودم. بالاخره باید یکی در این عرصه پیشقدم شود.»
او که در سازمان حفاظت محیط زیست با حضور رئیس و معاونان آن سخن میگفت، افزود: «تأکید بنده بر این است که هیچ مجوزی برای برنامههای توسعهای در فلات مرکزی ایران صادر نشود و همه طرحهای توسعهای به سواحل جنوبی منتقل شوند.»
دولت آقای پزشکیان از سال گذشته ایده انتقال پایتخت به سواحل مکران در جنوب ایران و در کنار دریای عمان را مطرح کرد و علی عبدالعلیزاده، رئیس ستاد انتخاباتی خود، را به عنوان نماینده ویژه در «توسعه اقتصاد دریامحور» منصوب کرد.
اما بعد از مدتی و در پی انتقادهای گسترده به طرح انتقال پایتخت، دولت او آن را مسکوت گذاشت و اظهارنظرهای پی در پی مسئولان دولتی درباره این طرح متوقف شد.
این در حالی است که کارشناسان میگویند سوحل مکران یکی از عقبماندهترین مناطق ایران از لحاظ توسعه زیرساختها است و حتی بخش بزرگی از منطقه یاد شده فاقد لولهکشی آب است.
نماینده پیشین چابهار در مجلس شورای اسلامی دی ماه پارسال گفت: «درحال حاضر چه زیرساختهایی در مکران است، الان ما پایینترین شاخصهای توسعهای را در اینجا داریم؛ چه به لحاظ دسترسی به آب شرب، سرانههای آموزشی و ورزشی پایین هستیم، وضعیت در اینجا در حوزه سلامت تبدیل به فاجعه شده است.»
او در ادامه یادآوری کرد در چنین شرایطی نتیجه طرح انتقال پایتخت به سواحل مکران «بدون کارشناسی لازم» آن است که «هزینههای زندگی برای مردم بالا میرود».
با این حال کمبود وخیم آب و برق تهران در تابستان امسال باعث شده مسعود پزشکیان بار دیگر ایده انتقال پایتخت را مطرح کند.
او روز سهشنبه در یک سخنرانی دیگر مدعی شد که «از نظر علمی و کارشناسی، امکان ادامه بقای تهران بهعنوان پایتخت وجود ندارد».
آقای پزشکیان در دیدار با تعدادی از اعضای جبهه اصلاحات ایران همچنین انتقادها از موضع دولت خود برای انتقال پایتخت از تهران را نیز زیر سوال برد و دلیل اعلام تعطیلی استانها توسط دولت خود را «صرفهجویی بیشتر» توسط مردم برای کمک به «عبور از بحران کمآبی» ذکر کرد.
تازهترین ارزیابیها که روز ۲۶ تیر در رسانههای ایران منتشر شد، نشان میداد که حجم فعلی آب ذخیرهشده در سدهای تهران به حدود ۱۴ درصد ظرفیت مخازن رسیده است.
مسعود پزشکیان نیز روز دوشنبه گفت که ارزیابیهای دقیق نشان میدهند که ذخایر آبی در حال پایان یافتن است و نحوه مدیریت منابع تاکنون نادرست بوده است.
میزان بارندگی ثبتشده از ابتدای سال آبی جاری در تهران نزدیک به ۱۵۳ میلیمتر بوده که نسبت به میانگین بلندمدت بیش از ۴۰ درصد کاهش داشته است.