لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۵ مرداد ۱۴۰۴ تهران ۲۱:۴۲

آغاز «وقفه تاکتیکی» در عملیات اسرائیل در غزه؛ ورود کمک‌ها از مصر به غزه


کودکان فلسطینی در تلاش برای دریافت غذا از یک آشپزخانه خیریه
کودکان فلسطینی در تلاش برای دریافت غذا از یک آشپزخانه خیریه

اسرائیل از آغاز «وقفه تاکتیکی» در عملیات جنگی خود در بخش‌هایی از غزه خبر داد و اعلام کرد که به سازمان ملل و نهادهای امدادی امکان می‌دهد مسیرهای زمینی امن را بگشایند تا از گسترش گرسنگی جلوگیری شود.

ارتش اسرائیل اعلام کرد که به دستور رهبری سیاسی این کشور از روز یک‌شنبه، پنجم مردادماه، و روزهای آینده «تا اطلاع ثانوی» به مدت ده ساعت، از ساعت ۱۰ صبح تا ساعت ۸ شب وقفه در عملیات رعایت خواهد شد و شامل مناطق المواصی، دیرالبلح و شهر اصلی غزه است.

ارتش اسرائیل همچنین اعلام کرد که مسیرهای امن دائمی از ساعت شش صبح تا ۱۱ شب تعیین شده‌اند که امکان حرکت ایمن کاروان‌های سازمان ملل و نهادهای امدادی را برای ورود و توزیع غذا و دارو به مردم در سراسر نوار غزه فراهم می‌کند.

همزمان رسانه‌های نزدیک به حکومت در مصر بامداد یک‌شنبه از آغاز ورود کامیون‌های کمک‌رسانی از مرز این کشور به غزه خبر دادند و ویدئوهای رسیدن این وسایل نقلیه به مرز هم منتشر شد.

به گفته سازمان‌های حقوق بشری، روزانه باید بیش از ۵۰۰ کامیون، به مدت دو ماه مداوم، وارد غزه شود تا بتواند نیاز فوری مردم این باریکه به غذا را مرتفع کند.

سازمان ملل و سایر نهادهای امدادی هنوز درباره اقدامات تازه اسرائیل اظهار نظر نکرده، و منابع بشردوستانه که ظاهرا در مورد میزان اثرات واقعی این گام‌های تازه ارتش اسرائیل تردید دارند، گفته‌اند منتظر می‌مانند تا نتایج عملی آن را ببینند.

همزمان با ادامه هشدارهای بین‌المللی درباره گرسنگی گسترده در نوار غزه، ارتش اسرائیل از آغاز پرتاب هوایی کمک‌ها و همچنین ایجاد کریدورهای زمینی برای انتقال اقلام امدادی خبر داد.

آنروا، نهاد امدادی سازمان ملل، پرتاب هوایی کمک‌ها به غزه را ناکارآمد خواند و تاکید کرد که چنین اقداماتی کمبود شدید مواد غذایی در غزه را حل نخواهد کرد.

ارتش اسرائیل روز یک‌شنبه به گزارش‌هایی با خشم واکنش نشان داد که می‌گویند اسرائیل از گرسنگی به عنوان سلاح علیه غیرنظامیان فلسطینی استفاده می‌کند.

به گفته ارتش، این تصمیمات را با سازمان ملل و آژانس بین‌المللی برای افزایش میزان کمک‌هایی که وارد غزه می‌شود، هماهنگ کرده است.

در تحولی دیگر، نیروهای اسرائیلی یک قایق حامل فعالان را که عازم غزه بود توقیف کردند.


پرتاب هوایی کمک‌ها و «وقفه‌های بشردوستانه»

ارتش اسرائیل شامگاه شنبه چهارم مرداد اعلام کرد که پرتاب هوایی کمک‌های امدادی در نوار غزه را با هماهنگی سازمان‌های بین‌المللی آغاز کرده است.

ارتش اسرائیل با انتشار ویدئویی گفت که در این مرحله هفت محموله شامل حاوی آرد، شکر و غذای کنسروی را از طریق هوا به مناطقی در نوار غزه پرتاب کرده است.

بنابر این گزارش، پرتاب کمک‌های امدادی بیشتر که از جمله از سوی اردن و امارات متحده عربی فراهم می‌شود در روزهای آینده ادامه خواهد یافت.

همچنین به گفته ارتش اسرائیل، از روز یکشنبه «کریدورهای بشردوستانه» و «وقفه‌های بشردوستانه» ایجاد خواهد شد تا عبور امن کاروان‌های سازمان ملل و نهادهای امدادی و انتقال غذا و دارو به مناطق پرتراکم نوار غزه فراهم شود.

ارتش اسرائیل تاکید کرده که با وجود این اقدامات بشردوستانه، عملیات نظامی‌اش در نوار غزه متوقف نشده است.

در همین حال فیلیپ لازارینی، رئیس آژانس کمک‌رسانی سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی (آنروا)، اعلام کرد که پرتاب هوایی کمک‌ها «روند فزاینده گرسنگی را معکوس نخواهد کرد».

او افزود: «این کاری پرهزینه و ناکارآمد است و حتی می‌تواند باعث مرگ غیرنظامیان گرسنه شود».

این مقام سازمان ملل موج گرسنگی در نوار غزه را «ساخته دست بشر» خواند.

سازمان‌های امدادی بین‌المللی می‌گویند که گرسنگی گسترده اکنون به ۲.۲ میلیون نفر از جمعیت غزه رسیده و ذخایر غذایی رو به اتمام است.

اسرائیل گزارش‌های مربوط به گرسنگی گسترده در غزه را «کارزار دروغینی که توسط حماس ترویج می‌شود» خوانده و سازمان ملل را به عدم توزیع کمک‌ها متهم کرده است.

به نوشته وبسایت اکسیوس، اقدامات جدید ارتش اسرائیل در زمینه انتقال کمک‌ها به ساکنان غزه پس از آن اعلام شد که دولت بنیامین نتانیاهو به دلیل فشارهای فزاینده بین‌المللی جلساتی در روزهای جمعه و شنبه برای بحث در مورد وضعیت انسانی در غزه برگزار کرد.


توقیف یک قایق دیگر که عازم غزه بود

در همین حال قایق «حنظله»، حامل فعالان بین‌المللی که در تلاش برای شکستن محاصره غزه از ایتالیا به راه افتاده بود، اواخر شامگاه شنبه توسط نیروهای اسرائیلی توقیف شد.

«ائتلاف ناوگان آزادی»، ترتیب‌دهنده این برنامه، اعلام کرد که نیروهای اسرائیلی این قایق را «در آب‌های بین‌المللی» توقیف کردند و کنترل آن را به دست گرفتند.

وزارت خارجه اسرائیل با اعلام اینکه نیروهای این کشور «مانع ورود غیرقانونی قایق ناوارن [نام اصلی قایق حنظله] به منطقه دریایی سواحل غزه شدند»، گفت که همه سرنشینان در سلامت هستند و این شناور در حال حرکت به سمت سواحل اسرائیل است.

این قایق حامل ۱۹ فعال بین‌المللی، از جمله اما فورو و گابریل کاتالا نمایندگان پارلمان فرانسه، و دو خبرنگار شبکه الجزیره بود.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، ردیابی‌های آنلاین نشان می‌دهد که این قایق در ۵۰ کیلومتری سواحل مصر و ۱۰۰ کیلومتری غرب غزه توقیف شد.

«ائتلاف ناوگان آزادی» چند هفته پیش نیز قایق «مادلین» را برای شکستن محاصره غزه به آب‌های منطقه فرستاده بود اما آن قایق نیز که گرتا تونبرگ، فعال سوئدی نیز در آن حضور داشت، ۱۹ خرداد توقیف شد و سرنشینانش پس از انتقال به سواحل اسرائیل از این کشور اخراج شدند.

بحران فعلی غزه حدود ۲۲ ماه پیش و با یورش شبه‌نظامیان فلسطینی به خاک اسرائیل که حدود ۱۲۰۰ کشته و ۲۵۱ گروگان بر جای گذاشت آغاز شد.

اسرائیل در واکنش اقدام به عملیات نظامی در سراسر نوار غزه کرده است که به گفته مقام‌های زیر نظر حماس، تاکنون نزدیک به ۶۰ هزار کشته در بر داشته و بخش زیادی از این منطقه محصور به ویرانه تبدیل شده است.

XS
SM
MD
LG