سنتکام: نیروهای یمنی محمولهٔ تسلیحاتی بزرگ ایران برای حوثیها را ضبط کردند
فرماندهی مرکزی ایالات متحده (سنتکام) روز چهارشنبه در پستی در شبکهٔ ایکس اعلام کرد که گروه نظامی «نیروهای مقاومت ملی یمن» محمولهای «بسیار بزرگ» از تسلیحات ایرانی را که در مسیر ارسال به شبهنظامیان حوثی بود، توقیف کردهاند.
به گفتۀ سنتکام، نیروهای یمنی بیش از ۷۵۰ تن مهمات و تجهیزات نظامی، از جمله صدها موشک کروز پیشرفته، موشکهای ضدکشتی و ضدهوایی، کلاهکها و سامانههای هدایت، صدها موتور پهپاد، تجهیزات پدافند هوایی، سامانههای راداری و تجهیزات ارتباطی را توقیف کردند.
نیروهای مقاومت ملی، گروه مخالف حوثیهای یمن به رهبری طارق صالح، برادرزاده رئیسجمهور پیشین یمن، علی عبدالله صالح است.
دونالد ترامپ: ایران شدیداً دنبال مذاکره است
دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، روز چهارشنبه در دیدار با ولیعهد بحرین در کاخ سفید گفت که «ما عجلهای برای مذاکره با ایران نداریم. ایرانیها مذاکره خواهند کرد. آنها شدیداً دنبال مذاکره هستند».
سلمان بن حمد آل خلیفه، ولیعهد و نخستوزیر بحرین، نیز در پاسخ به پرسش خبرنگاران در این زمینه گفت که «توپ در زمین ایران است و تهران در صورت مذاکره، از مزایای زیادی برخوردار خواهد شد».
ایران میگوید که هنوز برنامهای برای مذاکره با ایالات متحده ندارد، اما کشورهای اروپایی و آمریکا تهدید کردهاند که تهران اگر تا روز ۹ شهریورماه در مورد پروندهٔ هستهای خود توافق نکند، مکانیسم ماشه را فعال خواهند کرد که به معنای بازگشت تحریمهای سازمان ملل است.
کارزار ضدجاسوسی اسرائیل: «پول آسان، هزینهٔ سنگین؛ به دشمن ایرانی کمک نکنید»
اسرائیل روز چهارشنبه کارزاری سراسری را در سطح ملی آغاز کرد و از شهروندان این کشور خواست تا در برابر وسوسهٔ جاسوسی برای ایران مقاومت کنند و هشدار داد که پیامدهای آن بسیار فراتر از هر پاداش مالی است.
این اقدام غیرمعمول پس از آن صورت میگیرد که اسرائیل جنگی ۱۲ روزه را علیه مراکز هستهای و نظامی ایران آغاز کرد و تهران همزمان تلاشهای خود برای استخدام اسرائیلیها به منظور جاسوسی را شدت بخشید.
این کارزار با عنوان «پول آسان، هزینهٔ سنگین» در رادیو، سایتهای مهم اینترنتی و شبکههای اجتماعی به راه افتاده و مجری آن شینبت، سازمان امنیت داخلی اسرائیل، و مدیریت دیپلماسی عمومی ملی است.
در یکی از دو ویدئوی ۲۰ ثانیهای، پدری نشان داده میشود که در حال غذا خوردن با خانوادهاش است، در حالی که در ویدئوی دیگر مردی دیده میشود که قبل از ظاهر شدن زیرنویس، با دوستانش در حال نوشیدن است. زیرنویس میگوید: «آیا پنج هزار شِکل ارزش آن را دارد که زندگی خود و خانوادهات را نابود کنی؟»
پنج هزار شِکل (معادل حدود ۱۴۹۰ دلار)، ظاهراً اشاره دارد به مبلغی که اسرائیلیها برای همکاری با ایران دریافت کردهاند.
این تبلیغ میگوید کسانی که از ایران پول گرفتهاند اکنون در زندان هستند و هشدار میدهد هر فردی که به تهران کمک کند، ممکن است تا ۱۵ سال حبس در انتظارش باشد؛ «پول آسان، هزینهٔ سنگین؛ به دشمن ایرانی کمک نکنید».
مدیریت دیپلماسی عمومی ملی میگوید شینبت و پلیس اسرائیل طی یک سال گذشته بیش از ۲۵ مورد مأموریت اطلاعاتی برای ایران را شناسایی کردهاند. در حال حاضر، بیش از ۳۵ نفر با اتهامات امنیتی جدی به دادگاه معرفی شدهاند.
در این بیانیه آمده است: «این کارزار اهمیت ملی قابل توجهی دارد، به ویژه در پی جنگ با ایران، که در آن انتظار میرود تلاشهای ایران برای جذب عوامل و انجام عملیات مخفی در داخل اسرائیل شدت یابد».
از سوی دیگر، ایران در ماه گذشته دستکم شش نفر را به اتهام همکاری با اسرائیل و تسهیل عملیات مخفی در کشور اعدام کرد.
علی خامنهای مدعی شد مردم، در جنگ با اسرائیل، به حمایت جانی و مالی از «نظام» برخاستند
علی خامنهای در اولین سخنرانی عمومی خود پس از جنگ ۱۲ روزه بین ایران و اسرائیل مدعی شد که «خدا مردم را به پشتیبانی از دولت و نظام وارد میدان کرد و مردم نیز بر خلاف تصور دشمن به حمایت و پشتیبانی جانی و مالی از نظام برخاستند».
رهبر جمهوری اسلامی روز چهارشنبه ۲۵ تیر در سخنرانی برای مسئولان قوه قضائیه خواستار حفظ «وحدت عظیم ملی» برآمده از جنگ شد و تأکید کرد که این وحدت برای دفاع از کشور و دفاع از نظام است.
این اظهارات علی خامنهای در حالی است که طی هفتههای اخیر و بهخصوص در پی پیام ضبطشدهٔ او پس از اعلام آتشبس که در آن بارها از عبارات «ملت ایران» و «فرهنگ و تمدن ایران» یاد کرد، موجی از نمایش ملیگرایی و میهندوستی در رسانههای ایران به جریان افتاده است.
حضور سفیر آمریکا در اسرائیل در جلسه محاکمه بنیامین نتانیاهو
مایک هاکبی، سفیر آمریکا در اسرائیل، روز چهارشنبه ۲۶ تیر، در نشست محاکمه بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در دادگاه تلآویو حاضر شد.
بهگزارش رسانههای اسرائیل، این نخستین بار است که یک سفیر خارجی در چنین محاکمهای حضور یافته است تا حمایت خود را از آقای نتانیاهو نشان دهد؛ محاکمهای که پس از جنگ اخیر این کشور با ایران از سر گرفته شده است.
نخستوزیر اسرائیل در سه پروندهٔ خیانت در امانت، رشوهخواری و فساد از پنج سال پیش تحت محاکمه است و در حدود شش ماه اخیر هر هفته سه روز و هر روز شش ساعت مجبور به حضور در دادگاه بوده است.
آقای هاکبی هنگام خروج از این نشست در پیامی در شبکه ایکس نوشت رئیسجمهور ترامپ «حق داشت». اشارۀ او به دو درخواست دونالد ترامپ برای مختومه شدن پروندههای اتهامی بنیامین نتانیاهو بود.
اپوزیسیون و برخی حقوقدانان در اسرائیل مداخلۀ آقای ترامپ را رد کردهاند اما حامیان بنیامین نتانیاهو حمایت رئیسجمهور آمریکا را نشانی از حقانیت نخستوزیر اسرائیل دانستهاند.
آقای هاکبی هفته گذشته بنیامین نتانیاهو را در سفر او به واشینگتن و مذاکراتش با دونالد ترامپ همراهی کرده بود.
معاون اول پزشکیان میگوید دولت از تکمیل شبکه اینترنت داخلی حمایت میکند
محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهور ایران، میگوید تکمیل شبکه ملی اطلاعات در سالهای گذشته مورد غفلت واقع شده و اولویتهای دیگری جایگزین شده است و اکنون دولت باید این غفلت را جبران کند.
در صورت تکمیل شبکه ملی اطلاعات که از آن بهعنوان اینترنت داخلی (اینترانت) هم یاد میشود، دولت میتواند دسترسی مردم به اینترنت جهانی را بدون اختلال در اینترنت داخلی قطع کند.
معاون اول مسعود پزشکیان روز چهارشنبه ۲۵ تیر در جلسه «شبکه ملی اطلاعات» با تأکید بر اینکه توسعه و تکمیل این شبکه برای دولت اهمیت زیادی دارد، افزود در حال حاضر «از موانع اجتماعی و سیاسی برای تکمیل شبکه ملی اطلاعات هم عبور کردهایم، پیش از این در بخشهایی از جامعه، به شبکه ملی اطلاعات با سوءظن نگریسته میشد ولی اکنون این دیدگاه تا حدودی اصلاح شده است».
این در حالی است که روز سهشنبه ۲۴ تیر سخنگوی دولت ادعا کرد رویکرد دولت مسعود پزشکیان «از ابتدا ایجاد اینترنت آزاد بوده است».
فاطمه مهاجرانی همچنین با تکرار این ادعا که قطع اینترنت در روزهای جنگ با اسرائیل بهدلیل استفادۀ پهپادهای اسرائیلی از اینترنت بوده، افزود «برای حفظ امنیت مردم، مجبور بودیم به اینترنت ملی رجوع کنیم».
اینترنت در ایران، بهرغم محدودیتها و فیلترینگ قبلی، از روز ۲۳ خرداد، روز اول جنگ ۱۲ روزۀ اسرائیل و ایران، بهشدت محدود شد و در روز پنجم جنگ، ۲۷ خرداد، بهکلی قطع شد.
عدم دسترسی شهروندان به اینترنت تا پایان جنگ ادامه یافت و نهایتاً چهارم تیرماه دولت اعلام کرد محدودیتهای اینترنتی بهزودی برطرف خواهد شد؛ با این حال کیفیت اتصال به اینترنت و سرعت آن، با گذشت بیش از ۲۰ روز از آتشبس، هنوز به وضعیت پیش از ۲۳ خرداد بازنگشته است.
ناجمن صنفی کسبوکارهای اینترنتی زیان هر یک ساعت قطع اینترنت را در برآورد خوشبینانه «بیش از ۱.۵ میلیون دلار به ازای هر یک ساعت» اعلام کرده و هشدار داده است که «بیش از ۴۰۰ هزار کسبوکار کوچک و متوسط که معیشت میلیونها ایرانی به آنها وابسته است، در معرض نابودی کامل قرار گرفتهاند».
مرگ غلامحسین غیبپرور، رئیس سابق بسیج و جانشین فرمانده سپاه در قرارگاه مرکزی امنیتی امام علی
خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران، از مرگ غلامحسین غیبپرور، جانشین فرماندهکل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در قرارگاه مرکزی امنیتی امام علی و رئیس سابق سازمان بسیج سپاه، خبر داد.
این خبرگزاری دلیل مرگ غیبپرور را «عوارض شیمیایی» جنگ ایران و عراق اعلام کرد.
غلامحسین غیبپرور که متولد ۱۳۴۱ بود، در آذرماه ۱۳۹۴، پس از کشته شدن حسین همدانی در سوریه، به فرماندهی قرارگاه امام حسین سپاه پاسداران منصوب شد و یک سال بعد، با حکم علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، بهعنوان رئیس سازمان بسیج و جانشین فرمانده کل سپاه در امور بسیج منصوب شد.
پس از آن، در سال ۱۳۹۸، غیبپرور جانشین فرمانده کل سپاه در قرارگاه مرکزی امنیتی امام علی شد.
این سردار سپاه در دی ماه ۱۴۰۱ که اعتراضات «زن زندگی آزادی» در کشور جریان داشت، در یک سخنرانی، از «دستگاه دیپلماسی» به دلیل عدم «برخورد انقلابی» و از «برخی خواص» به دلیل «سکوت» و «تنها گذاشتن انقلاب» در سرکوب اعتراضات بهشدت انتقاد کرد.
شهریور ۱۴۰۲ نام او در سیزدهمین بستۀ تحریمی دولت آمریکا علیه مقامات و نهادهای سرکوبگر اعتراضات مردمی از زمان جان باختن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد قرار گرفت.
آخرین خبری که از غلامحسین غیبپرور تا پیش از مرگ در رسانههای نزدیک به سپاه منتشر شده بود، به زمستان ۱۴۰۱ برمیگشت که ضمن بیان خاطراتش از خاکسپاری قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین نیروی قدس سپاه، با اشاره به اعتراضات جنبش «زن زندگی آزادی» گفته بود: «آیا حق نظام این بود که هر کس میرسد یک چاقو به پیکره آن وارد کند؟ در این عرصه جنگ احزاب مدرن باید پرسید آیا دلتان برای مهسا امینی سوخت؟ آیا حق نظام این بود؟»
حمله پهپادی به میدانهای نفتی اقلیم کردستان عراق برای سومین روز پیاپی
پس از حملات پهپادی در روزهای دوشنبه و سهشنبه به میدان نفتی «سرسنگ» در اقلیم کردستان عراق، امروز چهارشنبه ۲۵ تیرماه میدانهای نفتی در این اقلیم برای سومین روز پیاپی هدف حملۀ پهپهادی قرار گرفتند.
به گزارش رویترز، پهپادهای انتحاری میدانهایی را که زیر نظر شرکت نروژی دیاناو فعالیت میکنند، در منطقۀ زاخو هدف قرار دادند. زاخو منطقۀ مرزی بین عراق و ترکیه است که در استان دهوک در اقلیم کردستان عراق واقع شده است.
براساس گزارشها، این حمله تلفاتی در پی نداشته، اما خسارات مادی به جا گذاشته است.
شرکت نفت و گاز نروژی DNO میدانهای نفتی «تاوکه» و «پشخابر» را در منطقه زاخو که با ترکیه مرز دارد، اداره میکند.
دیروز سهشنبه نیز حمله پهپادی به میدان نفتی سَرسَنگ در اقلیم کردستان تنها چند ساعت پیش از امضای توافقی میان شرکت آمریکایی بهرهبردار این میدان با دولت عراق برای توسعه یک میدان دیگر باعث توقف تولید شد.
هیچ گروهی مسئولیت این حمله را برعهده نگرفته، اما منابع امنیتی کردستان عراق میگویند تحقیقات اولیه حاکی از آن است که پهپاد از مناطق تحت کنترل شبهنظامیان مورد حمایت تهران پرتاب شده است.
روز دوشنبه نیز دو پهپاد به میدان نفتی خورماله در نزدیکی اربیل سقوط کردند و به لولههای آب این میدان آسیب زدند.
دیروز ریاستجمهوری عراق با انتشار بیانیهای خواستار اتخاذ اقدامات فوری برای مشخص شدن عوامل حمله به این میدانهای نفتی شد.
سخنگوی فرماندهی کل نیروهای مسلح عراق نیز گفت حملۀ پهپادی به دو میدان نفتی در اقلیم کردستان عراق تهدید مستقیمی برای منافع شهروندان و زیرپا گذاشتن تلاشهای دولت برای تقویت ثبات و پیشبرد روند توسعه محسوب میشود.
این مقام ارشد دولت عراق همچنین تأکید کرد دولت با تمامی نهادها و دستگاههای خود اجازه نخواهد داد هیچ تهدیدی منافع ملت عراق را خدشهدار کند و تمامی تدابیر لازم را برای حفاظت از تأسیسات حیاتی و تقویت سیستم دفاعی کشور اتخاذ خواهد کرد.
عباس عراقچی با وزیر خارجه چین دیدار کرد
عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران که برای شرکت در نشست سازمان همکاری شانگهای به تیانجین سفر کرده روز چهارشنبه با وانگ یی، وزیر خارجه چین، دیدار و گفتوگو کرد.
به گزارش ایسنا، آخرین تحولات منطقه و همچنین پرونده هستهای ایران از محورهای گفتوگو در این دیدار بود.
عباس عراقچی یک روز پیشتر نیز با همتای روس خود، سرگئی لاوروف، دیدار کرد.
نشست دو روزه وزیران خارجه سازمان همکاری شانگهای از روز سهشنبه در تیانجین چین آغاز شد و اجلاس سران این سازمان نیز قرار است اوایل شهریور در همین شهر برگزار شود.
وزارت خارجه چین در گزارشی که از دیدار وزرای خارجه ایران و چین منتشر کرد، بهنقل از وزیر حارجه این کشور نوشت «چین به حمایت خود از ایران در دفاع از حاکمیت ملی و کرامت این کشور و در مقابله با سیاستهای قدرتطلبانه و زورگویی ادامه خواهد داد».
براساس این گزارش، وزیر خارجه چین همچنین گفته است این کشور «به تعهد ایران مبنی بر عدم توسعه سلاح هستهای اهمیت میدهد و حق ایران برای استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای را محترم میشمارد.»
جمهوری اسلامی ایران با چین روابط نزدیکی دارد اما در جنگ اسرائیل با ایران اقدام عملی در حمایت از ایران انجام نداد.
ایران بار دیگر از توقیف یک نفتکش خارجی در دریای عمان به اتهام «قاچاق سوخت» خبر داد
یک کشتی نفتکش خارجی به اتهام حمل ۲ میلیون لیتر سوخت قاچاق در دریای عمان توقیف شد
مجتبی قهرمانی، رئیس کل دادگستری استان هرمزگان، صبح چهارشنبه گفت که یک نفتکش خارجی در دریای عمان «به اتهام حمل دو میلیون لیتر سوخت قاچاق» توقیف شد و ۱۷ خدمه این نفتکش نیز در بازداشت هستند.
به گزارش خبرگزاری میزان، این مقام قضایی افزود که «ضابطین» پس از بازرسی از این نفتکش «به دلیل نقص مدارک قانونی مربوط به محموله این شناور» آن را توقیف کردند و «پروندهای در این خصوص در دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان جاسک تشکیل شده است».