نخستوزیر عراق: اسرائیل به احتمال زیاد دوباره به ایران حمله میکند
نخستوزیر عراق میگوید احتمال قوی میرود که بنیامین نتانیاهو بار دیگر به ایران حمله کند تا مانع از برقراری ثبات در منطقه شود و همزمان قدرت خود را تحکیم بخشد.
محمد شیاع السودانی در مصاحبه با روزنامه عربزبان «الشرق الاوسط» گفت: «همه میدانند که نتانیاهو توافقهای آتشبس در غزه و لبنان را نقض کرده است. احتمال بسیار قوی وجود دارد که بار دیگر به ایران حمله کند».
او افزود به نظر میرسد استراتژی سیاسی نخستوزیر اسرائیل «ادامه درگیریهای منطقهای برای حفظ جایگاه سیاسیاش است».
آقای سودانی خاطرنشان کرد: در جریان جنگ ۱۲ روزه بین ایران و اسرائیل، رهبری عراق نگران «ثبات منطقهای» و وضعیت مرزهای خود بود. «نمیتوان شاهد سوختن کشور همسایه بود و اطمینان داشت که شعلهها به سمت شما نخواهد آمد».
اسرائیل روز ۲۳ خرداد حملهای همه جانبه به تأسیسات هستهای، نظامی و همچنین فرماندهان نظامی و دانشمندان هستهای ایران انجام داد و ایران یک روز بعد با پرتاب موشک و پهپاد به آن واکنش نشان داد. ایالات متحده روز اول تیرماه به این کارزار پیوست و سه تأسیسات مهم فردو، نطنز و فرآوری اورانیوم اصفهان را بمباران کرد.
جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل سرانجام با میانجیگری دونالد ترامپ به آتشبس منجر شد، هرچند شکننده توصیف شده است.
دولت ائتلافی بنیامین نتانیاهو هم اکنون با بحران سیاسی روبرو شده و شماری از احزاب کوچک مذهبی اولتراارتدوکس خروج خود را از دولت اعلام کردهاند. اعتراض آنها به یک لایحه پیشنهادی است که معافیت طلاب مذهبی از سربازی در ارتش را لغو خواهد کرد.
روایت دانیال مقدم خوانندۀ معترض از حملۀ اسرائیل به زندان اوین و متواری شدنش
دانیال مقدم، خوانندۀ معترض، در پیامی ویدئویی به شرح آنچه پس از حملۀ اسرائیل به زندان اوین بر او گذشت پرداخته است.
آقای مقدم که پیشتر با اتهاماتی نظیر «تبلیغ علیه نظام» و «تبانی برای ارتکاب جرم علیه امنیت ملی و خارجی» به نصب «پابند الکترونیکی» محکوم شده بود، میگوید اول تیرماه، یک روز پیش از حملۀ اسرائیل به زندان اوین، پس از حضور در دادسرای این زندان، بازداشت و به بخش قرنطینه منتقل شد.
او افزود که بر اثر موج انفجار و شرایط حملۀ هوایی اسرائیل در روز دوم تیرماه، «ناخواسته از زندان متواری شده است».
آقای مقدم در این ویدئو از مسئولان میخواهد که زندانیان سیاسی، مدنی و محیط زیست را آزاد کنند و برای او قرار منع تعقیب صادر شود.
صدور حکم بازداشت رسمی مظنون به جاسوسی برای ایران در آلمان
دادستانی آلمان روز سهشنبه اعلام کرد یک شهروند دانمارکی مظنون به جاسوسی برای ایران که از دانمارک به آلمان منتقل شده بود، با حکم قاضی دادگاه عالی فدرال شهر کارلسروهه به شکل رسمی بازداشت شد و تا زمان محاکمه در بازداشت خواهد ماند.
این فرد متهم است که به نمایندگی از یک سرویس اطلاعاتی ایران اقدام به تحت نظر گرفتن نهادها و افراد یهودی در برلین کرده که احتمالاً در چارچوب آمادهسازی برای حملات بوده است.
این مرد ۵۳ ساله که تبار افغان دارد، حدود سه هفته پیش در شهر آرهوس دانمارک به درخواست مقامات آلمانی بازداشت و به آلمان مسترد شد.
برخی نشریات آلمانی ادعا کردهاند که نیروی قدس سپاه پاسداران این مظنون را برای جمعآوری اطلاعات اجیر کرده بود.
ایران اتهامات ارتباط با این مرد و جاسوسی وی برای تهران را به شدت رد کرده است.
توقف فعالیت یک میدان نفتی در کردستان عراق در پی حمله پهپادی
گزارشها حاکی از آن است که یک حمله پهپادی در روز سهشنبه باعث توقف تولید در میدان نفتی «سرسنگ» در اقلیم کردستان عراق شده است.
رویترز و خبرگزاری فرانسه به شکل جداگانه اعلام کردند در پی انفجار در این میدان نفتی تولید در آن متوقف شده است. وزارت منابع طبیعی اقلیم کردستان عراق میگوید این انفجار ناشی از حمله پهپادی بوده است.
هیچ گروهی تاکنون مسئولیت این حمله را بر عهده نگرفته است، اما منابع امنیتی اقلیم کردستان به رویترز گفتهاند که تحقیقات اولیه نشان میدهد پهپاد از مناطقی که تحت کنترل شبهنظامیان مورد حمایت ایران است، آمده است.
وزارت منابع طبیعی اقلیم کردستان این حادثه را «حمله تروریستی» توصیف کرد اما جزئیات بیشتری ارائه نداد.
یکی از مهندسان نفت حاضر در این میدان گفت که دود غلیظی از میدان نفتی سرسنگ در منطقه دهوک در شمال عراق به هوا برخاسته بود.
شرکت «اچکیان» که بهرهبردار این میدان است، اعلام کرد توقف تولید به دلیل تلاش آتشنشانان برای مهار آتش بوده و مدتی بعد افزود که تیمهای واکنش اضطراری توانستهاند خسارت را کنترل کنند.
روز دوشنبه نیز دو پهپاد در میدان نفتی «خورمالا» در نزدیکی شهر اربیل سقوط کردند و خسارتهایی به بار آوردند.
فرانسه: اگر توافق نشود، تروئیکای اروپایی تا آخر ماه اوت مکانیسم ماشه را فعال میکند
وزیر خارجه فرانسه اعلام کرد این کشور همراه با بریتانیا و آلمان حداکثر تا آخر ماه اوت، شش هفته دیگر، «مکانیسم ماشه» علیه ایران را در صورت نرسیدن به توافقی درباره برنامه هستهای جمهوری اسلامی کلید خواهد زد.
ژان نوئل بارو روز سهشنبه گفت این اقدام تروئیکای اروپایی در صورتی انجام خواهد شد که تا پیش از این تاریخ توافق هستهای ملموسی شکل نگیرد.
اتحادیه اروپا خواستار بازگشت به مذاکرات درباره برنامه هستهای ایران شد
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با اشاره به نزدیک شدن آخرین مهلت استفاده از مکانیسم ماشه برای بازگرداندن تحریمهای سازمان ملل مرتبط با برنامه هستهای ایران، خواستار ازسرگیری مذاکرات شد.
کایا کالاس پیش از آغاز نشست وزرای خارجه اروپایی در بروکسل به خبرنگاران گفت که در این نشست درباره ایران بحث خواهد شد.
او تصریح کرد: «به نفع ما است که به مسیر دیپلماتیک و مذاکرات بازگردیم و آمادهایم که همین کار را انجام دهیم.»
خانم کالاس با اشاره به نقش اتحادیه اروپا در قرارداد برجام، یادآوری کرد که آخرین مهلت برای استفاده از مکانیسم ماشه نزدیک است.
این مکانیسم که در توافق هستهای ایران، موسوم به برجام، پیشبینی شده است، به طرفهای مقابل ایران اجازه میدهد در صورتی که تهران به تعهداتش در این قرارداد عمل نکرد، در یک فرایند چند هفتهای موضوع را به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع دهند و در نهایت با تصویب این شورا، تحریمهای آن علیه ایران احیا شود.
عراقچی با رئیسجمهور چین دیدار کرد
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، که برای شرکت در اجلاس وزرای سازمان همکاری شانگهای به پکن رفته است، روز سهشنبه با رئیسجمهور چین و وزیر خارجه روسیه دیدار کرد.
او همراه با دیگر وزیران خارجه این سازمان با شی جین پینگ دیدار کرد و پیش از آن نیز آقای عراقچی دیدار کوتاهی با رئیسجمهور چین داشت.
وزیر خارجه ایران هنگام ورود به چین درباره دیدار با همتای چینی خود گفت که این دیدار در شرایط فعلی «اهمیت خاص خودش» را دارد.
او همچنین گفت که قرار است با سرگوی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، نیز در حاشیه اجلاس شانگهای دیدار کند. رسانههای ایران ساعاتی بعد خبر دادند که این دیدار انجام شده است.
عباس عراقچی مدعی شده که سازمان شانگهای به تدریج جای خود را در عرصه جهانی باز میکند و به گفته او «از عرصه منطقهای هم فراتر میرود».
چین و روسیه از متحدان ایران هستند و سه هفته پس از برقراری آتشبس میان ایران و اسرائیل در جنگ ۱۲ روزه، گزارشهایی درباره برگزاری دور جدیدی از مذاکره میان ایران و آمریکا درباره برنامه هستهای جمهوری اسلامی منتشر شده است.
با این حال، سخنگوی وزارت خارجه ایران روز دوشنبه گفت که هنوز هیچ زمان یا مکانی برای مذاکرات تعیین نشده است.
آتشسوزی گسترده در یک مجتمع تجاری در مشهد
رسانههای ایران از وقوع آتشسوزی گسترده در «مجتمع تجاری قائم» در خیابان ۱۷ شهریور مشهد خبر دادهاند.
حمیدرضا کافینیا، مدیرعامل سازمان آتش نشانی مشهد، به ایرنا گفت که حریق در این مجتمع تجاری بامداد سهشنبه به این سازمان اطلاع داده شد و تلاش برای مهار این آتشسوزی گسترده پس از چهار ساعت همچنان ادامه دارد.
او بدون اشاره به علت آتشسوزی، کانون حریق را طبقه منفی یک این مجتمع اعلام کرد و گفت: «آتش به سرعت در حال گسترش بود.»
بنابر این گزارش، ۲۵۰ آتشنشان به همراه ۵۰ دستگاه خودرو از ۵۴ ایستگاه به محل اعزام شدهاند.
مدیرعامل سازمان آتش نشانی مشهد صبح سهشنبه نیز با اشاره به «حجم دود و گسترش آتش» از شهروندان خواست از نزدیک شدن به محل حادثه خودداری کنند.
هنوز هیچ گزارشی درباره علت آتشسوزی منتشر نشده است.
روز دوشنبه نیز روابط عمومی فرودگاههای استان خراسان رضوی خبرهای منتشر شده درباره «وقوع انفجار در فرودگاه مشهد» را به شدت تکذیب کرد و گفت: دود مشاهده شده در فرودگاه ناشی از سوزاندن برنامهریزی شده و کنترل شده علفهای خشک هرز در حاشیه سطوح پروازی بود.
دادگاه انقلاب اهواز سه زندانی را «به دو بار اعدام محکوم کرد»
رسانههای حقوق بشری، از جمله هرانا و ههنگاو، گزارش دادهاند که دادگاه انقلاب اهواز سه زندانی به نامهای مسعود جامعی، علیرضا مرداسی و فرشاد اعتمادیفر را به دو بار اعدام و یک سال زندان محکوم کرد.
اتهامات این افراد «افساد فیالارض، عضویت در گروههای باغی و تبلیغ علیه نظام» عنوان شده است.
به نوشته هرانا، این احکام اخیرا صادر شده و در متن آنها به عضویت در سازمان مجاهدین خلق به عنوان مصداق اتهامات اشاره شده است.
دو متهم دیگر همین پرونده، سامان حرمتنژاد و داود حرمتنژاد، به ترتیب به ۱۲ و ۱۵ سال حبس محکوم شدهاند.
به گزارش رسانههای حقوق بشری، این افراد در سال ۱۴۰۲ و اکثرا در اهواز بازداشت شدند و تحت شکنجه وادار به اعتراف اجباری علیه خود شده بودند.
خواهر مصطفی مهرآیین، زندانی سیاسی: از وضعیت برادرم هیچ خبری نداریم
عفت مهرآیین، خواهر مصطفی مهرآیین استاد دانشگاه که حدود یک ماه پیش بازداشت شد، به وبسایت امتداد گفت که پس از مدتها بیخبری و پیگیریهای بینتیجه خانواده، سرانجام برادرش شامگاه پنجشنبه در تماسی کوتاه گفت که در زندان قم نگهداری میشود.
خانم مهرآیین افزود: اصلا نمیدانیم برادرم در چه وضعیتی قرار دارد. برای درخواست ملاقات هم که مراجعه کردیم گفتند به هیچ عنوان ممکن نیست و «با تندی زیاد به ما گفتند که یک ماه بازداشت ایشان شاید دو ماه یا شش ماه بشود… دست آخر هم ما را از اتاق بیرون کردند».
مصطفی مهرآیین، جامعهشناس و استاد پیشین دانشگاه که از منتقدان صریح جمهوری اسلامی است، ۲۵ خرداد (دو روز پس از حمله اسرائیل به ایران) بازداشت شد و به گفته خواهر او، تاکنون اتهامی به او تفهیم نشده است.