پزشکیان: همچنان معتقدیم که پنجره دیپلماسی باز است
رئیس جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر اینکه «همچنان معتقدیم که پنجره دیپلماسی باز است»، در پیامی نوشت: «این مسیر صلحآمیز را با جدیت و بسیج همه ظرفیتهای سیاسی دنبال میکنیم.»
مسعود پزشکیان روز دوشنبه در پیام خود خطاب به «ایرانیان مقیم خارج از کشور» افزود: «ما طرفدار دیپلماسی و تعامل سازنده و مخالف جنگیم و برای دور کردن سایه جنگ از کشور… از همه سرمایههای سیاسی و دیپلماسی بهره خواهیم گرفت.»
رئیس جمهور ایران در پیام خود همچنین نوشت: «برای گشودن افقهای جدید، باید به گذشته با نگاهی منتقدانه بنگریم.»
پیام مسعود پزشکیان در حالی صادر شده که از سرگیری مذاکرات تهران و واشینگتن با ابهام روبهرو است و اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، روز دوشنبه گفت که هنوز هیچ زمان یا مکانی برای مذاکرات تعیین نشده است.
عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، نیز چند روز پیش گفته بود: «ما تعیین میکنیم چه زمانی، چگونه، تحت چه شرایطی و با چه روشی به میز مذاکرات بازگردیم.»
ترامپ شبکه سیانان را به لو دادن برنامه زمانی حمله به ایران متهم کرد
رئیسجمهور ایالات متحده روز دوشنبه در یک سخنرانی در کاخ سفید بار دیگر به موضوع حمله این کشور به تأسیسات هستهای ایران اشاره کرد و گفت: «من تلویزیون وحشتناک، وحشتناک سیانان را دیدم. دیدم که آنها در واقع دارند طرحهای زمانی که وارد میشویم، وارد حریم هوایی نفتی ایران میشویم را نشان میدهند، و گفتم، این عجیب است... زنگ زدم به ژنرال ریزین کین فوقالعاده [رئیس ستاد مشترک ارتش ایالات متحده] و پیت هگست [وزیر دفاع] و گفتم دارم یک برنامه خبری میبینم و میگویند فردا چه زمانی هواپیماها پرواز میکنند و چه زمانی وارد حریم هوایی خیلی خطرناکی میشوند، خطرناکترین حریم هوایی در جهان. چی فکر میکنید؟ گفتند مشکلی نیست، ما نابودشان میکنیم».
او افزود: «گفتم غافلگیری بهتر نیست؟ البته بهتر است. گفتم پس بگذارید لغوش کنیم و یک وقت دیگر انجامش بدهیم. لذا گفتم که لغوش کنیم و شاید یکی دو هفته دیگر آن را انجام بدهیم. بعد یک جلسهای بود، گفتم من یک ایده دارم. حالا همه میدانستند که این لغو شده. بیایید همان روزی که قرار بود حرکت کنیم، روز بعد. و هواپیماها بلند شدند و همان زمان به گوام رفتند و جاهای دیگر».
ایالات متحده روز اول تیرماه با استفاده از بمبافکن بی-۲ و موشکهای تاماهاوک به تأسیسات هستهای فردو، نطنز و فرآوری اورانیوم اصفهان حمله کرد که به گفتهٔ آقای ترامپ، «این تأسیسات را به طور کامل و مطلق نابود کرد».
فرد متهم به جاسوسی برای ایران، از سوی دانمارک به آلمان تحویل داده شد
مقامهای دانمارکی روز دوشنبه اعلام کردند که یک مرد مظنون به جاسوسی برای ایران به پلیس آلمان تحویل داده شده است.
این مرد ۵۳ ساله متهم است که از سوی یک سرویس اطلاعاتی ایران مأمور شده تا در برلین در مورد افراد یهودی، مؤسسات و اهداف مرتبط با اسرائیل، اطلاعات جمعآوری کند.
به گفتهٔ دفتر دادستانی فدرال آلمان، او خردادماه در مورد سه مکان در پایتخت آلمان، اطلاعات جمعآوری کرده است.
این مرد که تباری افغانستانی دارد، پنجم تیرماه در شهر آرهوس دانمارک دستگیر شد.
بر اساس گزارش رسانههای دانمارکی، او در جریان جلسه دادگاه با استرداد خود به آلمان موافقت کرد. اکنون انتظار میرود که این مرد در برابر یک قاضی آلمانی در دادگاه فدرال کارلسروهه حاضر شود.
ایران اتهامات ارتباط با این مرد و جاسوسی وی برای تهران را به شدت رد کرده است.
یک نماینده مجلس: اقدامات نظامی دربارهٔ تنگهٔ هرمز تکمیل شده است
یک عضو کمیسیون امنیت مجلس شورای اسلامی میگوید: «اقدامات نظامی در خصوص تنگهٔ هرمز تکمیل شده اما هنوز تصمیمی برای [بستن] آن اتخاذ نشده و در حال بررسی است».
محمد اسماعیل کوثری که از فرماندهان سپاه پاسداران است، به شبکهٔ خبری المیادین، نزدیک به صداوسیمای جمهوری اسلامی، گفته که «ایران میز مذاکره را ترک نکرده بلکه طرف مقابل آن را بر هم زد، سپس به ایران تجاوز کرد».
این نمایندهٔ مجلس شورای اسلامی توضیح بیشتری در مورد اقدامات نظامی ایران برای تنگه هرمز نداده است، اما در روزهای گذشته خبرگزاری رویترز به نقل از دو مقام آمریکایی نوشته بود که ارتش ایران ماه گذشته مینهای دریایی را روی شناورها در خلیج فارس بارگذاری کرده بود.
به گفتهٔ این مقامها، تهران ممکن است واقعاً قصد مسدود کردن یکی از شلوغترین مسیرهای کشتیرانی جهان را داشته است.
حدود یک پنجم صادرات نفت و گاز جهان از تنگه هرمز عبور میکند و بسته شدن آن میتواند قیمت انرژی در جهان را افزایش دهد.
ارسال پیام نخستوزیر و رئیس ستاد ارتش پاکستان برای علی خامنهای
رسانههای ایران روز دوشنبه گزارش دادند که وزیر کشور پاکستان با پیامی از سوی نخستوزیر و رئیس ستاد ارتش این کشور برای رهبر جمهوری اسلامی، به تهران سفر و با مشاور علی خامنهای دیدار و گفتوگو کرده است.
بر اساس این گزارش، علی اکبر ولایتی، مشاور رهبر جمهوری اسلامی در امور بینالملل، در این دیدار ضمن رد توقف غنیسازی اورانیوم توسط ایران گفت: «ما با مذاکرهای که بدون پیششرط و حفظ خطوط قرمز جمهوری اسلامی باشد مخالفتی نداریم».
او بدون اشاره به نام کشوری افزود: «آنها میگویند که ایران باید از غنیسازی دست بکشد، در حالی که این مسئله از خطوط قرمز ماست و اگر قرار باشد مذاکره به توقف غنیسازی منوط شود، قطعاً چنین مذاکرهای انجام نخواهد شد».
رسانههای ایران اطلاعات بیشتری در مورد پیام نخستوزیر و رئیس ستاد مشترک ارتش پاکستان منتشر نکردهاند، ولی با توجه به اظهارات علی اکبر ولایتی، به نظر میرسد این پیام در ارتباط با از سرگیری مذاکرات بین ایران و ایالات متحده برای دستیابی به توافقی در مورد پرونده هستهای تهران باشد.
پیشتر در ۲۰ تیرماه، علی لاریجانی در گفتوگو با شبکه الجزیره گفته بود که «در حال بررسی پیامهایی هستیم که از واشینگتن درباره ازسرگیری مذاکرات دریافت کردهایم».
مشاور علی خامنهای افزوده بود: «پس از جنگی که علیه ما صورت گرفت، دیگر هیچ اعتمادی به ایالات متحده آمریکا نداریم».
پاکستان حملات اسرائیل به مراکز هستهای، موشکی و چهرههای نظامی و اتمی جمهوری اسلامی را محکوم کرده است.
در ششمین روز از حملات اسرائیل به ایران، عاصم منیر فرمانده ارتش پاکستان پشت درهای بسته با دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، در کاخ سفید دیدار کرد و گزارشها حاکی از این بود که بخش مهمی از محتوای این جلسه به تحولات مرتبط با درگیری نظامی اسرائیل و ایران اختصاص داشت.
بازگشت نتانیاهو به میز محاکمه پس از جنگ با ایران و بحران در دولت ائتلافی
بنیامین نتانیاهو یک ماه پس از آغاز حملات نظامی ارتش اسرائیل به سایتهای هستهای، موشکی و سایر اهداف نظامی جمهوری اسلامی ایران که به درگیری ۱۲ روزه بین دو کشور منجر شد، به پای میز محاکمه بازگشت.
نخستوزیر اسرائیل روز دوشنبه در دادگاه شهر تلآویو حاضر شد تا در سه پروندهٔ اتهامی مختلف به ظن «خیانت در امانت»، «رشوهخواری» و «کلاهبرداری» محاکمه شود.
آقای نتانیاهو در ماههای پیش از حمله اسرائیل به ایران، تنها فرصت کرده بود در چهار جلسهٔ دادگاه برای پاسخ به سئوالهای دادستانی حضور یابد.
به گفتهٔ حامیان نخستوزیر اسرائیل، او مجبور بود هر هفته سه روز و هر روز ساعتها در دادگاه حضور یابد اما در ساعات دیگر، مشغول برنامهریزی برای عملیات ارتش در ایران بود.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، دو بار از دادستانهای اسرائیل خواست آقای نتانیاهو را که به گفتهٔ او «یک قهرمان جنگ» است، از زیر بار این پروندهها خلاص کنند و یا او عفو شود.
برخی از سیاستمداران و رسانههای اسرائیلی منتقد نخستوزیر، از «مداخله بیسابقه» ترامپ برآشفتند و آن را رد کردند.
بنیامین نتانیاهو ۷۵ ساله که حدود یک دهه درگیر این پروندههاست، پس از جنگ با ایران، بار دیگر درگیر بحران داخلی در ائتلاف خود شده و احزاب مذهبی اولتراارتدوکس، روز دوشنبه او را تهدید کردند که اگر مانع از پیشبرد طرح خدمت سربازی مردان مذهبی در ارتش نشود، دولت ائتلافی را ترک خواهند کرد.
سفر همزمان دیپلماتهای اسرائیلی و فلسطینی به مقر اتحادیه اروپا
همزمان با سفر وزیر خارجه اسرائیل به مقر اتحادیه اروپا، خبرگزاری فرانسه روز دوشنبه، ۲۳ تیر، گزارش داد که قرار بوده دیپلماتهای اسرائیلی و تشکیلات فلسطینی در این روز در بروکسل دیدار کنند.
حکومت خودگردان فلسطینی تأیید کرد که وارسن آقابکیان، وزیر مشاور در امور خارجی در این دولت، برای شرکت در نشست به بروکسل رفته اما گزارشهای مربوط به دیدار او با همتای اسرائیلیاش را رد کرد.
دفتر وزیر خارجه اسرائیل اعلام کرد گیدئون سعار، وزیر خارجه، در این سفر با کایا کالاس، دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا و دوبراوکا سویکا، کمیسر اتحادیه در امور مدیترانه دیدار میکند.
برای آقای سعار دیدارهای دیگری با سایر وزیران خارجه اتحادیه اروپا در مقر این نهاد تعیین شده است.
این اولین سفر یک دولتمرد اسرائیلی به اروپا پس از درگیری ۱۲ روزه اسرائیل و ایران است.
قدرتهای اروپایی و در صدر آنها، آلمان، از اسرائیل در عملیات علیه ایران حمایت کردند اما در همین دوره، انتقاد از اسرائیل به دلیل رویکرد این کشور در تداوم جنگ غزه و رفتار با فلسطینیان کرانه باختری را ادامه دادند.
همزمان با جنگ ارتش اسرائیل در غزه که وارد بیست و دومین ماه خود شده و چشمانداز پایان آن نیز روشن نیست، ارتش و تشکیلات امنیتی اسرائیل درگیر عملیات گسترده علیه باندهای مسلح فلسطینی در شهرهای مختلف کرانه باختری هستند و همزمان گروههایی از ساکنان شهرکهای اسرائیلینشین در کرانه باختری نیز در مظان کشتن دستکم دو تن از فلسطینیان در روزهای اخیر بودند. یکی از مقتولین به نام سیفالله مسلط، یک جوان ۲۰ ساله با تابعیت آمریکایی بود که شنبه این هفته در شهرک مزرعهالشرقیه در شمال شهر رامالله کشته شد.
«تهدید اسرائیل به تلافی» در پاسخ به حمله به جلسه شورای امنیت در تهران
«یک مقام ارشد» جمهوری اسلامی ایران به شبکه الجزیره در تهران گفت که اسرائیل به خاطر حمله به نشست شورای عالی امنیت ملی و تلاش برای کشتن مسعود پزشکیان و سایر مقامات ارشد جمهوری اسلامی در آن جلسه، «بهای لازم را خواهد پرداخت».
این «مقام ارشد» که شبکه الجزیره نام او را نبرد، یکشنبهشب، ۲۲ تیر، گفت بمباران محل نشست شورای عالی امنیت ملی بخشی از طرح اسرائیل با هدف سرنگون کردن جمهوری اسلامی بوده است.
این منبع افزود جمهوری اسلامی «تحقیقات جامعی را در مورد این سوءقصد آغاز کرده و با این گمان که یک مأمور نفوذی در این امر دخیل بوده، از سوء قصد به رئیسجمهوری نخواهد گذشت و این رویداد بدون پرداخت هزینه لازم از سوی اسرائیل نخواهد بود».
این مقام گفت نشست مهم شورای امنیت برای بررسی گرفتن تصمیمات راهبردی و در پاسخ به تجاوز اسرائیل برگزار شده بود.
در این میان، شبکه تلویزیونی سعودی «الحدث» روز یکشنبه ویدئوهایی از حمله روز ۲۶ خرداد به کوههای غرب تهران را منتشر کرد که در آن شش بمب سنگین به روی نقاطی انداخته شد.
خبرگزاری فارس روز یکشنبه جزئیاتی از حمله به نشست محرمانه شورای عالی امنیت ملی در چهارمین روز از حملات اسرائیل به ایران را منتشر کرد و خبر داد که پای مسعود پزشکیان هنگام تلاش برای بیرون رفتن از محل آسیب جزئی دید.
گزارش فارس حاکی بود که با افتادن بمب به روی ورودی و خروجیهای محل نشست، برق نیز قطع شد اما رئیسجمهور و ۹ عضو دیگر در آن نشست، توانستند خود را از طریق یک محفظه خارج کنند. گزارشهای بعدی حاکی بود که غیر از مسعود پزشکیان، شمار دیگری از مقامات حاضر در آن جلسه نیز هنگام تقلا برای بیرون کشاندن خود از محفظه خروجی اضطراری، عمدتا از پا آسیب جزئی دیدهاند.
غیر از مسعود پزشکیان، که به طور سربسته از حمله به خود و نشست شورا خبر داده بود، سایر حاضرین در آن جلسه مانند رئیس قوه قضائیه یا رئیس تازهمنصوبشده ستاد کل نیروهای مسلح تاکنون سخنی در این باره نگفتهاند.
در روز حمله، اسرائیل به ساکنان تهران هشدار تخلیه داده بود. مسعود پزشکیان آن شب، ظاهرا زمان کوتاهی پس از نجات خود و سایر مقامات ارشد عضو شورای عالی امنیت ملی، در پیامی از طریق سلطان عمان به اسرائیل و آمریکا هشدار داد که اگر حملات اسرائیل متوقف نشود، ایران با «قدرت بیشتری» به اسرائیل حمله خواهد کرد.
حمله اسرائیل به محل نشست شورای عالی امنیت ملی ظاهرا مانند شیوه حمله مرگبار پاییز سال گذشته نیروی هوایی اسرائیل به مخفیگاه حسن نصرالله، دبیرکل وقت حزبالله، انجام شده بود.
اسرائیل با انداختن بمبهای سنگین بر آن محل در منطقه ضاحیه، راههای ورود و خروج هوا را مسدود، و پس از چند روز مرگ نصرالله را اعلام کرد.
انتقاد شهروند فرانسه و زندانی پیشین از «بیزنس گروگانگیری» در جمهوری اسلامی
اولیویه گروندو، شهروند فرانسه که سالها حبس او در زندان اوین به دلیل بهرهبرداری جمهوری اسلامی از او به عنوان گروگان سیاسی در کانون تنش میان دولتهای پاریس و تهران قرار داشت، جمهوری اسلامی ایران را متهم کرد که دیگر شهروندان بیگناه خارجی را زندانی کرده، به همکاری با موساد متهم میکند و عملا «کسبوکار گروگانگیری» خود را رونق داده است.
آقای گروندو که فارسی را در زندان اوین از همبندیهای خود آموخته، روز یکشنبه، ۲۲ تیر، در ویدئویی که در حساب کاربری اینستاگرام خود منتشر کرد، با اشاره به تجربیاتش از حبس و تهدیدهایی که در دفتر وزارت اطلاعات با آنها روبهرو شده بود، گفت جمهوری اسلامی گروگانهای سیاسی را به جاسوسی برای اسرائیل و موساد متهم میکند.
این مرد جوان فرانسوی از جمله به ادامه حبس سسیل کوهلر و ژاک پاری که جمهوری اسلامی به تازگی آنها را هم به کار برای موساد متهم کرده، و همچنین به بازداشت یک دوچرخهسوار فرانسوی-آلمانی که در روزهای گذشته بازداشت او از سوی وزیر خارجه ایران تأیید شد، اشاره کرد.
اولیویه گروندو دو سال و نیم از حبس پنج ساله خود را بر اساس حکم دادگاه انقلاب اسلامی پیش از آزادشدنش در اواخر سال ۱۴۰۳ در یک معامله میان دولتهای تهران و پاریس گذرانده بود.
ادامه ارائه آمار متناقض از قربانیان جنگ ایران و اسرائیل در کشور
تنها دو روز پس از آماری که سخنگوی قوه قضاییه از تعداد کشتهشدگان در حملات اسرائیل ارائه کرد و رقمی زیر هزار نفر به خبرنگاران تحویل داد، رئیس بنیاد شهید تأکید کرد که تاکنون تنها ۱۰۶۲ نفر از قربانیان جنگ به خاک سپرده شدهاند.
سخنگوی قوه قضاییه روز شنبه اعلام کرد که ۹۴۳ نفر در حملات اسرائیل کشته شدهاند. حال سعید اوحدی، رئیس بنیاد شهید، در یک نشست خبری بار دیگر تأکید کرده که این اداره ۱۰۶۲ نفر را به خاک سپرده است.
این آمار پیشتر هم توسط همین مقام اعلام شده بود؛ اوحدی همچنین خبر داده بود که با توجه به بستری بودن عدهای در بیمارستانها احتمال رسیدن آمار به ۱۱۰۰ نفر هم هست.
به گفته رئیس بنیاد شهید، از ۱۰۶۲ نفری که تاکنون به خاک سپرده شدهاند، ۲۸۱ نفر غیرنظامی و از این تعداد ۱۲۶ نفر زن بودهاند.
سعید اوحدی تعداد مجروحان حملات اسرائیل را هم ۵۸۰۰ نفر اعلام کرد.