بقایی تهدید کرد ایران فعال شدن مکانیسم ماشه را بیپاسخ نخواهد گذاشت
سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی روز دوشنبه در یک نشست خبری تهدید کرد که حکومت فعال شدن مکانیسم ماشه از طرف قدرتهای اروپایی را بدون پاسخ نخواهد گذاشت.
اسماعیل بقایی گفت: «تهدید به استفاده از مکانیسم ماشه، یک کار سیاسی و اقدامی در راستای تقابل با ایران است» و «در صورت وقوع چنین اتفاقی با واکنش مقتضی از سوی ایران روبهرو میشود».
بر اساس این مکانیسم، تمام تحریمهای سازمان ملل که در چارچوب برجام برداشته شده بود، در صورت اعلام عدم پایبندی ایران توسط یکی از طرفهای غربی، دوباره اعمال خواهد شد.
پیشتر هم عباس عراقچی، وزیر خارجه، اقدام احتمالی سه کشور اروپایی طرف برجام در فعال کردن مکانیسم ماشه را «اشتباه بزرگ» آنها خوانده و گفته است: «فکر میکنند مکانیسم ماشه [بازگشت خودکار تحریمها] به آنها قدرت بازیگری در موضوع هستهای ایران را میدهد.»
سخنگوی این وزارتخانه توضیح نداده است که واکنش ایران به این اقدام چه میتواند باشد.
اسماعیل بقایی در ادامه در پاسخ به سوالی درباره دیدار استیو ویتکاف، مذاکرهکننده آمریکایی، و عباس عراقچی در آینده نزدیک گفت: در این خصوص هیچ تاریخ، مکان و زمانی تعیین نشده است.
اعلام حمایت گروه «همبستگی جمهوریخواهان» از طرح میرحسین موسوی برای تغییر قانون اساسی
گروه «همبستگی جمهوریخواهان ایران»، هجا، در بیانیهای از طرح میرحسین موسوی برای تأسیس مجلس موسسان قانون اساسی از راه برگزاری رفراندوم اعلام حمایت کرد.
میرحسین موسوی هفته گذشته در بیانیهای در پی آتشبس میان ایران و اسرائیل با تأکید بر اینکه «ساختار کنونی نظام نماینده همهٔ ایرانیان نیست»، بار دیگر خواستار برگزاری رفراندوم برای تأسیس مجلس مؤسسان قانون اساسی شد، خواستهای که سال ۱۴۰۱ در میانهٔ اعتراضات جنبش «زن زندگی آزادی» برای اولین بار مطرح کرده بود.
آقای موسوی در بیانیهاش با تأکید بر اینکه تجربهٔ جنگ ۱۲ روزه نشان داد که «ضامن نجات کشور احترام به حق تعیین سرنوشت همهٔ شهروندان است و ساختار کنونی نظام نمایندهٔ همه ایرانیان نیست»، افزود: «برگزاری رفراندوم برای تأسیس مجلس مؤسسان قانون اساسی، راه را برای تحقق حق تعیین سرنوشت مردم هموار و دشمنان این مرز و بوم را از دخالت در امور کشور مأیوس میکند.»
در واکنش به این طرح، گروه هجا نوشت که «مستقل از مفاد طرح شده در نامه جدید میرحسین موسوی از کلیت طرح ایشان برای انتقال قدرت به مردم در قالب برگزاری همهپرسی و انتخابات مجلس موسسان قانون اساسی در چارچوب موازین انتخابات آزاد و منصفانه حمایت میکند».
اولمرت طرح «شهر بشردوستانه» را به اردوگاه کار اجباری تشبیه کرد
یکی از نخست وزیران پیشین و منتقد سیاستهای کنونی اسرائیل طرح بررسیشده در دولت نتانیاهو برای ایجاد یک «شهر بشردوستانه» در جنوب غزه را «معادل برپا کردن اردوگاه کار اجباری» برای فلسطینیان دانست.
اهود اولمرت در گفتوگوی روز یکشنبه، ۲۲ تیر، با روزنامه گاردین گفت طرحی که انتقال صدها هزار تن از فلسطینیان و نیمی از ساکنان غزه در یک منطقه را پیشنهاد میکند، هیچ تفسیری ندارد جز اینکه میتوان آن را به اردوگاههای کار اجباری (شبیه دوران نازیهای المان) تشبیه کرد.
او افزود چنین طرحی میتواند بخشی از یک «پاکسازی قومی» باشد اما هنوز این اتفاق نیفتاده است.
رسانههای اسرائیل گزارش دادند که طرح یادشده با حمایت وزیران وابسته به احزاب راست افراطی در نشست کابینه بنیامین نتانیاهو در شامگاه یکشنبه بررسی شد و برخی از وزیران از بودجه مورد نیاز برای آن که سالانه حدود ۲۰ میلیارد «شکل» (معادل بیش از شش میلیارد دلار) در سال است، انتقاد کرده و خواهان طرحی جایگزین شدند که به بودجه کمتری نیاز داشته باشد.
به نوشته جروزالم پست، بنیامین نتانیاهو در جلسه «پرتنش کابینه» خواهان طرحهای جایگزین «واقعبینانه»، «سریعتر» و «ارزانتر» شد و طرح «شهر بشردوستانه» را «کنار گذاشت».
ارتش اسرائیل در مخالفت با اجرای طرح به کابینه گفته بود عملی کردن آن تا یک سال زمان نیاز دارد و به تلاشها برای آزاد کردن ۵۰ گروگان زنده و مرده اسرائیلی در دست گروه حماس آسیب خواهد زد.
وقوع انفجاری دیگر در یک محل مسکونی، این بار در قم
وقوع انفجاری که «شدید» توصیف شده روز دوشنبه، ۲۳ تیرماه، در شهر قم هفت مصدوم بر جا گذاشت.
سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری قم اعلام کرد که انفجار در یک واحد مسکونی در منطقه پردیسان قم «منجر به مصدومیت هفت شهروند و تخریب بخشی از ساختمان» شده است.
آتشنشانی ادامه داد: «در محل حادثه انفجار در یکی از مجتمعهای مسکونی پردیسان تاکنون فوتی نداشتیم و علت این حادثه در دست بررسی است.»
ترامپ بار دیگر حملات آمریکا به تاسیسات هستهای ایران را موفقیتآمیز خواند
رئیس جمهور ایالات متحده بار دیگر تاکید کرد که حمله آمریکا «برای خلاص شدن از شر [برنامه ساخت] سلاحهای هستهای در ایران موفقیت فوقالعادهای» داشته است.
دونالد ترامپ در پایگاه هوایی اندروز در حومه واشینگتن به خبرنگاران گفت که خلبانان بمبافکنهای بی-۲ و برخی افراد دیگر که در آن حمله نقش داشتند «به دفتر من آمدند و گفتند ما ۲۲ سال است که این کار را تمرین میکنیم اما هیچ رئیس جمهوری جرات نداشت به ما بگوید که این کار را انجام دهیم».
او افزود که اگر قرار باشد از صفر تا ۱۰ به این حملات نمره بدهد، نمره ۱۵ را مناسب میداند.
حملات هوایی آمریکا علیه سه سایت هستهای فردو، نطنز و اصفهان بامداد اول تیر انجام شد و در هفتههای اخیر رسانهها با استناد به ارزیابیهای فاش شده و همچنین دیدگاههای کارشناسان گزارشهای متفاوتی درباره میزان موثر بودن این حملات منتشر کردهاند.
علیرضا فغانی، داور مسابقه چلسی - پاری سن ژرمن، مدال خود را از دست ترامپ دریافت کرد
مسابقه فینال جام جهانی باشگاهها با قهرمانی تیم چلسی به پایان رسید و دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، جام را به این تیم اهدا کرد و همچنین بر گردن تیم داوری این مسابقه به رهبری علیرضا فغانی مدال آویخت.
این مسابقه فوتبال در ورزشگاه متلایف در ایالت نیوجرسی برگزار شد و تیم چلسی با نتیجه قاطع سه بر صفر تیم پاری سن ژرمن را شکست داد و به قهرمانی این جام رسید.
واکنش عراقچی به اظهارات نتانیاهو درباره شرایط توافق با ایران
عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران، به شدت به اظهارات نخست وزیر اسرائیل درباره شرایط توافق مطلوب با ایران تاخت و در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «نتانیاهو حالا با وقاحت برای آمریکا تعیین تکلیف میکند که در گفتوگو با ایران چه بگوید یا نگوید و چه کار بکند یا نکند.»
بنیامین نتانیاهو در مصاحبهای که یکشنبه از شبکه فاکسنیوز پخش شد گفته بود از توافقی با ایران حمایت میکند که شامل سه شرط باشد: توقف غنیسازی، منع موشکهای بالستیک با برد بیش از ۳۰۰ مایل [۴۸۲ کیلومتر] و کنار گذاشتن «محور ترور».
عباس عراقچی در مطلب خود که به زبان انگلیسی در شبکه اجتماعی ایکس منتشر شده، عملکرد بنیامین نتانیاهو در جنگ غزه و در حملات اسرائیل به ایران را ناکام دانسته و با لحنی استهزا آمیز نوشته است: «نتانیاهو دقیقا چه چیزی میکشد؟ و اگر هیچ، موساد دقیقا چه نوع پروندهای از قلب کاخ سفید دارد؟»
گیدئون سعار، وزیر خارجه اسرائیل، با بازنشر مطلب عباس عراقچی نوشت: «در تلاشم به یاد بیاورم آخرین باری که چیزی تا این حد عصبی و پرتنش خوانده بودم چه زمانی بود. وزیر! سعی کن خونسردیات را حفظ کنی».
غریبآبادی: در حال حاضر هیچ بازرسی از آژانس در ایران حضور ندارد
معاون حقوقی و بینالملل وزیر خارجه ایران اعلام کرد که در حال حاضر هیچ بازرسی از آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ایران حضور ندارد.
کاظم غریبآبادی شامگاه یکشنبه در برنامهای تلویزیونی افزود که هیچ بازرسی در ایران نیست و «آژانس هر تقاضا و درخواستی داشته باشد مرجع تصمیمگیری برای آن شورای عالی امنیت ملی خواهد بود».
گروهی از بازرسان آژانس ۱۳ تیرماه از طریق زمینی ایران را ترک کردند و به وین بازگشتند اما مشخص نبود که آیا این گروه شامل تمام بازرسان این نهاد در ایران است یا خیر.
مجلس شورای اسلامی یک روز پس از آتشبس میان اسرائیل و ایران با تصویب یک طرح دوفوریتی، همکاری تهران با آژانس را به حالت تعلیق در آورد و از سرگیری آن را مشروط به اعطای تضمینهای امنیتی به ایران کرد.
قوه قضاییه میگوید مصطفی کواکبیان سند معتبری درباره ادعایش در مورد کاترین شکدم ارائه نکرد
مرکز رسانه قوه قضاییه جمهوری اسلامی بدون نام بردن از مصطفی کواکبیان شامگاه یکشنبه اعلام کرد که او هیچ سند معتبری در مورد ادعای خود ارائه نکرد.
این مرکز افزوده است که این «نماینده سابق مجلس و فعال سیاسی» پس از احضار به دادسرای تهران تنها «متن تایپشده جعلی یک مصاحبه را که البته پیشتر هم محتوای آن تکذیب شده بود» ارائه کرد و گفت که «مستندات وی برای آن ادعای مجهول همین مصاحبه بوده است».
مصطفی کواکبیان شامگاه پنجشنبه در برنامه «میزگرد» در شبکه خبر مدعی شده بود که کاترین پرز-شکدم، تحلیلگر یهودی فرانسوی-بریتانیایی، در سفرهای خود به ایران «با ۱۲۰ نفر از افراد بسیار مهم» رابطه جنسی داشته است.
ساعاتی پیش از انتشار اطلاعیه مرکز رسانه قوه قضاییه، مصطفی کواکبیان با بیان اینکه «اسناد و مدارک» خود را به دادسرای رسانه ارائه داده، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که خانم شکدم «نه فقط ۱۸ روز، بلکه مدتهای مدیدی در ایران حضور داشته» است.
چند نهاد حقوق بشری خواستار اقدام برای نجات سه زندانی سیاسی عرب محکوم به اعدام شدند
۱۵ گروه و نهاد مدافع حقوق بشر در بیانیهای مشترک خواستار اقدام فوری جهانی برای نجات علی مجدم، معین خنفری و محمدرضا مقدم، سه زندانی سیاسی عربِ محکوم به اعدام، شدند.
بر اساس بیانیهای که از جمله به امضای سازمان حقوق بشر ایران، سازمان حقوق بشر اهواز و سازمان حقوق بشر کارون رسیده، این سه زندانی از پنجم تیرماه به سلولهای انفرادی منتقل شدهاند و هر لحظه خطر اجرای حکم اعدام آنان وجود دارد.
چند روز پیش نیز مای ساتو، گزارشگر ویژه سازمان ملل برای ایران، از احتمال اعدام قریبالوقوع این سه زندانی ابراز نگرانی کرد و در شبکههای اجتماعی نوشت که این سه نفر به رغم گزارشها درباره نقض جدی اصول دادرسی عادلانه و اخذ اعترافات تحت شکنجه، در خطر اعدام به اتهام بغی قرار دارند.
از سوی دیگر مریم حسنی، دختر مهدی حسنی زندانی سیاسی محکوم به اعدام، روند دادرسی پرونده پدرش را سرشار از «بیعدالتی» خواند و با انتشار پیامی ویدیویی خواهان «حمایت و همراهی وجدانهای بیدار جامعه» شد.