یک هیئت تجاری بزرگ از عربستان سعودی که به دمشق سفر کرده، با امضای قراردادهای کلان اقتصادی با سوریه برای بازسازی این کشور در دوره پس از جنگ داخلی ۱۴ ساله وارد عمل شد.
هیئت سعودی به ریاست خالد بنعبدالعزیز الفالح، وزیر سرمایهگذاری، در حالی که ۱۳۰ بازرگان عمده عربستان او را همراهی میکنند، روز چهارشنبه، اول مرداد، با ورود به دمشق در کنفرانس دو روزه سرمایهگذاری در سوریه شرکت کرد.
عربستان در کنار ترکیه و امارات متحده عربی از حامیان اصلی دولت موقت سوریه به رهبری احمد الشرع است که از پس از سرنگون کردن حکومت خاندان اسد از آذر پارسال حکومت را در دست دارد.
حمزه المصطفی، وزیر اطلاعات سوریه، چهارشنبه گفت ارزش توافقهایی که هیئت سعودی در این سفر با دولت دمشق امضا خواهد کرد، بین چهار تا شش میلیارد دلار خواهد بود. خبرگزاری سعودی به رقم چهار میلیارد دلار اشاره کرده است.
به گفته این وزیر، توافقها در زمینههای انرژی، مخابرات، امور مالی و بانکی، صندوقهای سرمایهگذاری و موارد دیگر خواهد بود و بخشی از معاهدات نیز میان دولت دمشق با شرکتهای خصوصی سعودی امضا میشود.
وزیر سرمایهگذاری سعودی چهارشنبه با همتای سوریاش از یک کارخانه سیمان در یک شهرک صنعتی در حومه دمشق که اولین طرح تولید سیمان سفید در سوریه با سرمایهگذاری ۲۰ میلیون دلاری را آغاز کرده، بازدید کرد.
یک دیپلمات و یک بازرگان سوری به رویترز گفتند عربستان همچنین به سرمایهگذاری در بخشهای هتلداری و فرودگاههای سوریه علاقهمند است.
کنفرانس سرمایهگذاری مشترک سعودی- سوری قرار بود ماه گذشته برگزار شود اما وقوع جنگ اسرائیل و ایران آن را به تعویق انداخت.
سوریه تا پیش از برافتادن حکومت اسد، در حوزه نفوذ جمهوری اسلامی ایران محسوب میشد و با شراکت سیاسی و نظامی با تهران در مقابل بلوک کشورهای عربی متحد غرب قرار داشت.
سوریه در دو هفته اخیر شاهد درگیریهای پرتلفات در سویدا میان بادیهنشینان سنی با دروزیهایی بود که اکثر ساکنان این استان جنوبی را تشکیل میدهند. در جریان این درگیریها، اسرائیل نیز برای «حمایت از دروزیها» به نیروهای دولتی سوریه در سویدا و دمشق حملات هوایی کرد. حملات اسرائیل به سوریه پس از میانجیگری آمریکا متوقف شد و همزمان، بحران در سویدا میان قبایل درگیر ظاهرا فروکش کرده است.
به گزارش دیدهبان حقوق بشر سوریه، بیش از یک هزار تن در درگیریهای سوریه کشته شدند که یکی از مرگبارترین برخوردهای مسلحانه پس از ساقط شدن حکومت بشار اسد بود.
خشونتهای اخیر در حالی بود که سرمایهگذاران خارجی هنوز فرصتهای خود در سوریه را بررسی میکنند. بازگشایی سفارتخانه کشورهای زیادی در دمشق این فرصتها را بیشتر کرده است.
پس از دیدار سه ماه پیش احمد الشرع با دونالد ترامپ در ریاض که با میانجیگری ولیعهد سعودی انجام شد و رئیسجمهور آمریکا پس از آن بارها از احمد الشرع مثبت سخن گفت، تمایل سرمایهگذاران غربی و عرب غیر از ترکیه، برای سرمایهگذاری در سوریه افزایش یافته است.
شرکتهای انرژی آمریکایی از تدوین یک طرح جامع برای انرژی سوریه و سرمایهگذاری در آن خبر دادهاند.
سوریه به تازگی یک قرارداد هفت میلیارد دلاری با قطر در زمینه برق و یک معاهده ۸۰۰ میلیون دلاری با یک شرکت اماراتی در زمینه توسعه بنادر امضا کرد.
عربستان و قطر بدهیهای سوریه به بانک جهانی را بازپرداخت کردند تا دولت دمشق از وامهای تازه برخوردار شود.