«برنامه جهانی غذا»، نهاد وابسته به سازمان ملل متحد، اعلام کرد ارتش اسرائیل روز یکشنبه ۲۹ تیرماه در یکی از «خونینترین حوادث»، به سوی غیرنظامیانی که به کامیونهای حامل کمکهای غذایی این نهاد در شمال و جنوب نوار غزه نزدیک میشدند، «تیراندازی کرده است».
مقامات وزارت بهداشت در غزه شمار کشتههای این حوادث را ۹۲ تن اعلام کردند و گفتند که یکشنبه یکی از «مرگبارترین روزها» در ۲۱ ماه جنگ غزه هنگام تلاش مردم برای دریافت غذا بود.
ارتش اسرائیل هدف قراردادن عمدی دریافتکنندگان غذا را رد کرد.
همزمان دستور اسرائیل برای تخلیه دیرالبلح به منظور انجام عملیات جدید ارتش، با انتقاد سازمان ملل، خشم مردم منطقه و خانوادههای گروگانهای اسرائیلی باقیمانده در دست گروه افراطی حماس روبهرو شد.
حماس از سوی اسرائیل، آمریکا و اتحادیه اروپا یک گروه تروریستی شناخته شده است.
به ادعای «برنامه جهانی غذا»، آتشباری تانکها و تکتیراندازها در حالی بامداد یکشنبه آغاز شد که کاروانی متشکل از ۲۵ کامیون حامل کمکهای غذایی حیاتی از نقطهٔ مرزی «زیکیم» راهی شمال غزه بود و با عبور از آخرین ایستگاه بازرسی، جمعیت زیادی از غیرنظامیان گرسنه که برای دریافت کمک مشتاقانه در انتظار بودند، به سوی کاروانها رفتند.
این نهاد افزود: «این حادثهٔ وحشتناک» نشاندهندهٔ «شرایط خطرناک فزاینده» برای انجام عملیات بشردوستانه در غزه است.
«برنامه جهانی غذا» ضمن ابراز نگرانی از جان کارکنان خود و احتمال قطع کمکهایش به نوار غزه، تأکید کرده که بحران گرسنگی در این باریکه به «سطوح جدیدی از ناامیدی» رسیده و تقریبا از هر سه نفر ساکنین غزه، یک نفر روزها غذایی برای خوردن ندارد و این در حالی است که بهای هر کیلو آرد به بیش از ۱۰۰ دلار آمریکا افزایش یافته است.
این نهاد افزود که سوءتغذیه در میان ۹۰ هزار زن و کودک که نیاز فوری به درمان دارند، رو به افزایش است.
یک مقام سازمان ملل که نخواست نامش فاش شود، تصاویری را که این سازمان از رویداد روز یکشنبه گرفته با خبرگزاری آسوشیتدپرس به اشتراک گذاشته که در آن صدای آتشباری به گوش میرسد و فلسطینیها در حال فرار هستند.
ایهاب الزی، یکی از شاهدان که گفته ۱۵ روز است نانی نخورده، در گفتوگو با آسوشیتدپرس اظهار داشت مردم از سوی تانکها محاصره شده و «دو ساعت گرفتار شدند». این مرد فلسطینی در حالی که هیاهوی نقل و انتقال کشتهها و زخمیها در جریان بود، به آسوشیتدپرس گفت دیگر هرگز به این صفها بازنخواهد گشت زیرا «مردن از گرسنگی بهتر است».
بیمارستانهای غزه اعلام کردند که بیش از ۱۵۰ نفر دیگر نیز زخمی شدند که حال برخی از آنها وخیم است.
همزمان با ورود زخمیها به سه بیمارستان بزرگ غزه، شماری از پزشکان تصاویری از کودکانی را سردست گرفته بودند که دچار سوءتغذیه و کمبود دارو هستند.
ارتش اسرائیل گروه افراطی حماس را به «تبلیغات دروغین» و ایجاد هرج و مرج متهم و تأکید کرد نیروهایش پس از احساس تهدید فوری از سوی یک جمعیت چندهزار نفره، «شلیک هوایی» کردند.
ارتش افزود که «هیچ گرسنگی، هیچ قتل عمد و هیچ آسیب عمدی به کسانی که به دنبال کمک هستند، وجود ندارد» و آمار ارائه شده «اغراقآمیز» است.
به گفتهٔ سرهنگ دوم آویخای ادرعی، سخنگوی ارتش، هدف از «تبلیغات حماس و رسانههایی که دروغ منتشر میکنند، نجات دادن حماسِ شکستخورده است».
دستور تخلیه دیرالبلح
ارتش اسرائیل در همین حال روز یکشنبه دستور تخلیهٔ شهر دیرالبلح در شمال غزه را صادر کرد؛ جایی که ارتش از آغاز جنگ غزه در آن تقریبا عملیاتی نداشته زیرا احتمال میداده که شماری از گروگانهای اسرائیلی در دست حماس در این منطقه باشند.
ارتش در بیانیه خود از مردم خواست به منطقهٔ المواصی بروند. اسرائیل از حدود یک سال پیش اردوگاه المواصی در جنوب غزه در نزدیکی ساحل دریای مدیترانه را که شامل هزاران چادر است و زیرساختهای اندکی را در آن فراهم کرده، به عنوان «منطقهٔ بشردوستانه» تعیین کرده است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس شاهد بوده که مردم دیرالبلح در پی دریافت دستور تخلیه، با بار کردن اسباب اولیهٔ زندگی مانند تشک و همراه کردن حیوانات خانگی، پیاده یا با گاری و شماری خودرو راه خروج از منطقه را در پیش گرفتند.
یک مقام سازمان ملل گفت این نهاد با مقامات اسرائیلی در تماس بوده تا روشن شود که آیا تأسیسات سازمان ملل در بخش جنوب غربی دیرالبلح نیز شامل دستور تخلیه هست یا نه. در موارد مشابه پیشین، مقرهای سازمان ملل از اجرای چنین دستوری معاف بودند.
دفتر هماهنگی امور بشردوستانهٔ سازمان ملل دستور تخلیهٔ دیرالبلح را «یک ضربهٔ ویرانگر دیگر به زندگی شکنندهٔ مردم سراسر غزه» عنوان کرد.
این دفتر افزود اسرائیل اکنون دستور تخلیهٔ ۸۸ درصد از غزه را صادر کرده که توان سازمان ملل و شرکای آن را در حرکت امن در غزه محدود و دسترسی بشردوستانه را دقیقاً در زمانی که بیشترین نیاز به آن وجود دارد، مسدود میکند.
انجمن خانوادهٔ گروگانهای اسرائیلی نیز دستور ارتش به تخلیهٔ دیرالبلح را محکوم کرد و از نخستوزیر و ارتش اسرائیل خواست توضیح دهند که هدف از عملیات در این منطقه چیست.
خانواده ۵۰ گروگان، که ارزیابی شده تنها ۲۰ نفر آنها زنده باشند، در بیانیهٔ خود بر لزوم پایان فوری جنگ و رسیدن به توافقی که فرزندان آنها را آزاد کند، تأکید کردند.
دستور به تخلیهٔ دیرالبلح در روزی صادر شد که رسانههای اسرائیل اعلام کردند مذاکرات در دوحه میان اسرائیل و گروه حماس با میانجیگری آمریکا و قطر ظاهرا با پیشرفتهایی روبهرو بوده و بنیامین نتانیاهو آماده است هیئت دیگری از مقامات اسرائیلی را برای پیگیری مذاکرات به دوحه بفرستد.
بنیامین نتانیاهو گفته که مذاکرات برای رسیدن به یک آتشبس ۶۰ روزه است که در طول آن اگر توافق نهایی بهدست نیاید، ارتش جنگ را از سرخواهد گرفت.
پاپ خواهان پایان «وحشیگری» جنگ شد
پاپ لئوی چهاردهم روز یکشنبه «وحشیگری» در غزه را محکوم کرد و خواهان پایان فوری جنگ در این باریکه شد.
پاپ همچنین از حملهٔ پنجشنبهٔ گذشته به تنها کلیسای کاتولیک غزه که به مرگ سه نفر و زخمی شدن ۱۰ تن دیگر، شامل کشیش رومانلی منجر شد، ابراز «تاسف عمیق» کرد.
نخستوزیر اسرائیل روز جمعه بعد از تماس تلفنی رئیسجمهور آمریکا، بیانیهای در مورد حمله به کلیسای «خانواده مقدس» در غزه منتشر و بعد هم با پاپ لئو تلفنی گفتوگو کرد.
شبهنظامیان حماس که حدود دو دهه بر غزه مسلط بودند، مهر ۱۴۰۲ با حمله به خاک اسرائیل و کشتن یک هزار و ۲۰۰ اسرائیلی و به گروگان بردن ۲۵۱ شهروند اسرائیلی و خارجی، آغازگر جنگی شدند که هنوز ادامه دارد.
وزارت بهداشت غزه در آغاز این هفته اعلام کرد شمار کشتهها از ۵۸ هزار و ۸۰۰ تن فراتر رفته است. آمار این نهاد وابسته به حماس، میان غیرنظامیان و شبهنظامیان فلسطینی تفکیک قائل نمیشود.