نسرین ستوده، وکیل مدافع و فعال حقوق بشر ایرانی، در مصاحبهای تلویزیونی تاکید کرد که مردم ایران علیرغم سرکوبها همچنان خواستار همهپرسی و تغییر نظام حکومتی کشور هستند.
او روز چهارشنبه ۱۹ بهمن در مصاحبه با کریستین امانپور، مجری و برنامهساز سرشناس شبکه سیانان، به اعتراضات جاری در ایران پرداخت و اطمینان داد که اعتراضات هنوز تمام نشده است.
وی با اشاره به آغاز این اعتراضات که در پی جان باختن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد کرخ داد، گفت که «قتل» او به خاطر حجاب اجباری بود و این موضوع برای سالهاست که دستمایهای برای تهدید زنان توسط نیروهای امنیتی است.
خانم ستوده اظهار داشت: «پلیس که باید محافظ حقوق زنان باشد، به صورت بیرحمانهای زنان معترض را مورد ضرب و شتم قرار داده و این موضوع وجدان عمومی جامعه را به شدت آزرده کرده است؛ چرا که نیمی از جمعیت کشور که زنان هستند، همواره به خاطر بدن و جنسیت خود مورد تهدید بودهاند.»
گزارش زیر را بخوانید:
در حالی که دستگاه قضایی جمهوری اسلامی به دنبال اخذ تعهدنامه کتبی از بازداشتشدگان اعتراضات است، فائزه هاشمی رفسنجانی با انتشار نامهای سرگشاده «تعهد» داده به فعالیت سیاسی ادامه دهد.
خانم هاشمی در این نامه که روز چهارشنبه ۱۹ بهمن در وبسایت زیتون در خارج از کشور منتشر شده، خطاب به غلامحسین محسنی اژهای رئیس قوه قضاییه نوشته است: «من تعهد مینمایم که در صورت آزادی همچنان ادامه فعالیت داشته باشم.»
گزارش زیر را بخوانید:
دو استاد دانشگاه هنر تهران به دلیل همراهی با اعتراضات تعلیق شدند
امیر مازیار عضو هیات علمی دانشکده علوم نظری و مطالعات عالی هنر دانشگاه تهران از تعلیق خود و همچنین کوروش گلناری دیگر استاد این دانشگاه خبر داد.
آقای مازیار روز سهشنبه ۱۹ بهمن در شبکه اجتماعی اینستاگرام نامه تعلیق خود را که از سوی رئیس دانشگاه هنر صادر شده، منتشر کرد.
طبق این حکم، او «از کلیه ساحتهای آموزشی و پژهشی تا زمان رسیدگی در مراکز ذیصلاح، محروم» شده است.
این استاد دانشگاه نوشت: «بر اساس اطلاعاتی که دارم کوروش گلناری عضو هیئت علمی دانشگاه هنر و مدیر گروه مجسمهسازی هم تعلیق شده است.»
او افزود: «برخی دیگر از همکاران نیز تحت فشارهای گوناگون، از جمله برای امضا یا نگارش نامههایی قرار دارند، امری که در دیگر دانشگاهها و موسسههای آموزشی و پژوهشی هم اتفاق افتاده است.»
او به تداوم «روند بازنشستگی اجباری استادان» در دانشگاه آزاد نیز اشاره کرد و ادامه داد: «اخیرا دکتر موسی اکرمی عضو گروه فلسفه واحد علوم و تحقیقات بازنشسته شده» است.
دانشگاه هنر تهران طی ماههای اخیر به یکی از کانونهای اعتراضات دانشجویان کشور تبدیل شده بود و تصاویر متعددی حاکی از همراهی آنها با اعتراضات مردمی سراسر کشور و مقاومت علیه سرکوب منتشر شد.
در این میان برخی اقدامات دانشجویان مجسمهسازی این دانشگاه از جمله ساخت سنگ قبرهای نمادین در محوطه دانشگاه به یاد معترضانی که به دست نیروهای امنیتی کشته شدند، بازتاب گستردهای در رسانهها داشته است.
شماری از دانشجویان دانشگاه هنر تهران در آخرین روزهای دی ماه با انتشار بیانیهای پرده از فشارهای امنیتی علیه خود برداشتند.
اوایل بهمن ماه، جمعی از دانشجویان دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران در همبستگی با اعتصاب دانشجویان دانشگاه هنر اقدام به تجمع کردند.
در هفتههای اخیر، گزارشهای متعددی از اخراج یا تعلیق استادان دانشگاه به دلیل همراهی با دانشجویان معترض منتشر شده است.
به عنوان نمونه، پیشتر منابع دانشجویی در ایران از اخراج دستکم ۱۱ استاد مدعو دانشگاه فردوسی مشهد به دلیل حمایت از دانشجویان معترض و دفاع از حقوق آنها خبر دادهاند.
دانشگاه بهشتی تهران نیز یکی دیگر از کانونهای آموزش عالی ایران است که طی ماههای اخیر بیشترین تعداد اخراج و تعلیق اساتید را شاهد بوده است. امیر نیکپی استاد جامعهشناسی این دانشگاه، نگار ذیلابی، استاد دانشکده الهیات، محمد راغب، استاد دانشکده ادبیات، و اسلام ناظمی، استاد دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه شهید بهشتی از جمله این اساتید تعلیقی هستند.
در حالی که در جریان اعتراضات سراسری ایران معترضان خواستار حمایت ارتش شده بودند، علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی اعلام کرد که ارتش اکنون نسبت به روزهای آغازین تشکیل جمهوری اسلامی «به مراتب انقلابیتر» شده است.
آقای خامنهای روز چهارشنبه ۱۹ بهمن در یک سخنرانی به مناسبت «روز نیروی هوایی» گفت که در جریان انقلاب، «ارتش در کنار مردم ایستاد و انقلابی ماند» و «ارتش جمهوری اسلامی امروز به مراتب انقلابیتر، مؤمنتر و خالصتر از روزهای اول است».
او بدون اشاره به رویداد خاصی اضافه کرد که ارتش جمهوری اسلامی در دهههای اخیر «هر جا لازم بوده»، «نقشآفرینی» و «ایستادگی کرده است».
گزارش زیر را بخوانید:
خامنهای باری دیگر اعتراضات را به «دشمن» نسبت داد
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، بار دیگر از اعتراضات با نام «تاکتیک دشمن» یاد کرد.
او روز چهارشنبه در دیدار با شماری از فرماندهان و کارکنان نیروی هوایی ارتش، طرح موضوعاتی مانند اعتراض علیه تبعیض علیه زنان و اقلیتهای مذهبی را به «دشمن» نسبت داد.
رهبر جمهوری اسلامی در ادامه خواستار «اتحاد و وحدت ملی» شد وگفت: «اختلافاتی قهراً وجود دارد اما نباید تبدیل به گسل شود. یکوقت زن را مطرح میکنند، یکوقت شیعه و سنی، اختلاف نسلی را مطرح میکنند اینها راهبرد دشمن است.»
علی خامنهای همچنین بدون اشاره به فردی خاص، از اینکه کسانی، به گفته او، «انقلابی نمیمانند»، انتقاد کرد.
در سالهای اخیر به ویژه در جریان اعتراضات سراسری، شماری از مقامهای پیشین جمهوری اسلامی نیز از حاکمیت فعلی علی خامنهای انتقاد کرده و به حمایت از اعتراضات پرداختهاند.
رهبر جمهوری اسلامی که طی ماهها اعتراضات، هرگز مردمیبودن تجمعات را نپذیرفته و همواره آن را به «دشمن» نسبت داده است.
آزادی دو روزنامهنگار؛ احسان پیربرناش و نگین باقری
روزنامه شرق از آزادی احسان پیربرناش، طنزنویس و آزادی موقت نگین باقری، روزنامهنگار و فعال حقوق زنان از زندان به قید وثیقه یک میلیارد تومانی خبر داد.
آقای پیربرناش بابت اتهام انتسابی «تحریک و اغوای مردم به جنگ و خونریزی با تشکیل دسته و گروه» به ۱۰ سال زندان محکوم شده بود.
نگین باقری نیز به «اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت ملی» متهم شده است.
در ادامه صدور احکام محرومیت دانشگاهیان به دلیل همراهی با اعتراضهای ضدحکومتی، امیر مازیار، عضو هیئت علمی دانشکده علوم نظری و مطالعات عالی هنر دانشگاه هنر، تصویری از حکم تعلیق خود را منتشر کرد.
درخواست تحریم مراسم ۲۲ بهمن از سوی خانوادههای دادخواه
شماری از خانوادههای کشتهشدگان اعتراضات ایران با استفاده از هشتگ «BoycottIRIDay»، از دیپلماتهای خارجی حاضر در تهران خواستند از شرکت در مراسم سالگرد انقلاب ۱۳۵۷ در روز ۲۲ بهمن خودداری کنند.
درخواست تحریم مراسم حکومتی ۲۲ بهمن که هر ساله از با حضور نمایندگیهای دیپلماتیک کشورهای خارجی در ایران برگزار میشود، در حالی مطرح شده که باتوجه به اعتراضات گسترده ماههای اخیر، حاکمیت، مانور گستردهای بر ضرورت برگزاری «باشکوه» این مراسم میدهد.
مجلس خبرگان رهبری در بیانیهای که چهارشنبه، ۱۹ بهمن منتشر کرده، نوشته «اطمینان دارد که آحاد مردم عزیز کشورمان با قدمهای استوار و شرکت یکپارچه در راهپیمایی ۲۲ بهمن...از نظام مقدس جمهوری اسلامی و آرمانهای آن دست نخواهد کشید.»
این در حالی است که در آستانه برگزاری این مراسم، بنرها و تبلیغات حکومتی برای روزهای پیروزی انقلاب و به ویژه روز ۲۲ بهمن، در شهرهای مختلف ایران به آتش کشیده شده است.
سم
عفو گروهی از زندانیان؛ ادعای سپاه: صبر و حوصله قوی ما خیلی مهم و تعیینکننده بود
در ادامهٔ واکنشهای گسترده تبلیغاتی مقامات و رسانههای جمهوری اسلامی به موضوع مشمول عفوشدن آن دسته از زندانیان و متهمان اعتراضات که «حائز شرایط» باشند، سخنگوی سپاه پاسداران مدعی شد این اتفاق نشانه «اقتدار نظام در کنترل و مهار» اعتراضات است.
رمضان شریف روز چهارشنبه ۱۹ آبان در عین حال با این ادعا که «چه یک بسیجی در خیابان آسیب ببیند و چه یک معترض، هر دو در سبد عملیات روانی و رسانهای دشمن واقع میشود»، گفت: «صبر و حوصله قوی سپاه برای درک این شرایط خیلی مهم و تعیینکننده بود».
سخنگوی سپاه همچنین با ادعای اینکه «قرار بود در ایران جریان وسیعی از کشت و کشتار راه بیندازند»، افزود که راهبرد سپاه این بود بهگونهای رفتار کند که «خواست دشمن تأمین نشود».
این در حالی است که در جریان سرکوب اعتراضات «زن زندگی آزادی» که در پی کشتهشدن مهسا امینی در روز ۲۶ شهریور در بازداشت پلیس گشت ارشاد شروع شد، بیش از ۵۰۰ معترض از جمله دهها کودک اغلب با شلیک مستقیم گلوله مأموران حکومت کشته شدند.
علاوه بر این، دهها نفر در نتیجه تیراندازی مأموران بینایی خود را از دست دادند، شمار نامعلومی مجروح و مصدوم شدند و بر اساس برخی گزارشها بین ۲۰ تا ۳۰ هزار نفر نیز بازداشت و زندانی شدند.
با این اوصاف، سخنگوی سپاه پاسداران توضیح بیشتری درباره «صبر و حوصله قوی سپاه» نداد و اعلام نکرد که در غیر این صورت آمار کشتهشدگان و مجروحان و مصدومان و بازداشتیها تا چه میزان افزایش پیدا میکرد.