کانون وکلای کرمان بدون اشاره به جزئیات، روز چهارشنبه از درگذشت مریم آروین، وکیل دادگستری که دو ماه پیش از زندان آزاد شد، خبر داد. روابط عمومی کانون وکلای کرمان و همچنین وبسایت خبری وکلاپرس، اشارهای به علت مرگ این وکیل جوان نکردهاند.
خانم آروین اوایل آذرماه در جریان اعتراضات سراسری بازداشت، و پس از سه هفته به قید کفالت آزاد شد. مقامهای قضایی جمهوری اسلامی هنوز واکنشی به این خبر نشان ندادهاند.
در ماههای اخیر، جان باختن چند تن دیگر از بازداشتشدگان، اندکی پس از آزادی از زندان خبرساز شده است.
انجمن بازیگران سینما: از صداوسیما شکایت میکنیم
انجمن بازیگران سینمای ایران در بیانیهای با انتقاد از اظهارات توهینآمیز ابوالقاسم طالبی علیه بازیگران زن سینمای ایران اعلام کرد از صداوسیمای جمهوری اسلامی بابت پخش این اظهارات شکایت خواهد کرد.
در این بیانیه آمده: «با ابراز انزجار از تحقیر انسانی ریشهدار و تمسخر خلقت در یک برنامه زنده تلویزیونی شکایت خود را از سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی اعلام می دارد. فارغ از این که رأی به این شکایت به عدل نزدیک باشد یا عناد، تا آخرین حد امکان برای احقاق حقوق انسانی خود پیگیر خواهیم بود.»
معاون امور زنان و خانواده ابراهیم رئیسی میگوید «اگر زنان غرب بهدنبال سعادت هستند باید به سمت ارزشهای متعالی زن در اسلام حرکت کنند.»
انسیه خزعلی در رویداد رسانهای «چه سفرها کردهایم»، افزود: «ارزشهای زن در اسلام باعث حفظ عزت و کرامت آنها میشود. ما در صحبتهایی که با زنان غربی داریم دو مشکل اساسی از سوی آنها مطرح میشود که یکی مربوط به دختران جوانی است که خیلی زود مادر شدهاند و مجبورند بدون حمایت پدر، فرزندانشان را بزرگ کنند... دومین مشکل آنها اجبار زن برای تامین نیازهای اقتصادی و معیشتی است که در ایران این مسئله بهصورت قانونی برعهده مرد قرار داده شده است.»
وی با تاکید اینکه «این مسؤلیت پذیری در کشورمان برعهده مرد قرار داده شده»، از اینکه این موضوع در ایران در حال «کمرنگشدن» است، ابراز تاسف کرده است.
مقامهای جمهوری اسلامی و حتی معاونت زنان به جای تلاش برای ایجاد برابری میان زن و مرد و کمک به استقلال مالی زنان، از اینکه زنان نیز در تامین معیشت خانواده نقش داشته باشند، ابراز تاسف میکنند.
دفاع ابوالقاسم طالبی و رئیس صداوسیما از «توهین» به زنان سینماگر معترض
ابوالقاسم طالبی، کارگردان سینما که در یک برنامه تلویزیونی با اشاره به موضوع «یائسگی» زنان سینماگر معترض به آنان توهین کرده بود، در واکنش به موج گسترده انتقادها و اعتراضها از موضوع خود دفاع کرد و گفت از رسانههایی که با تیتر دروغ و افترا فضاسازی ایجاد کردهاند، شکایت میکند.
آقای طالبی در تلویزیون جمهوری اسلامی گفته بود «برخی از زنان سلبریتی یائسهشدن را هم تقصیر جمهوری اسلامی میدانند. یعنی از پنجاه سال که میروند بالا، مثلاً روسریشان را برمیدارند و فحش به جمهوری اسلامی میدهند.»
این کارگردان نزدیک به دستگاههای امنیتی به روزنامه شرق گفت «حرف بدی علیه زنان» مطرح نکرده و فقط «یک واژه پزشکی» را به کار برده است.
در واکنش به موج گسترده اعتراضها به این اقدام ابوالقاسم طالبی، رئیس صداوسیما هم بهطور تلویحی از آن دفاع کرد و گفت: «بعضی نظرات با ادبیات بهتری میتوانست بیان شود. شاید با ادبیات مناسبی بیان نشد اما واکنشی به آن رفتارها و اظهارنظرهایی است که در طول این چند ماه بیان شده بود.»
خواهرِ علی سیدی: کسانی که خوابید، بیدار شوید
خواهرِ علی سیدی، جوان معترض ۲۵ساله که چهارم آبانماه در پرند او را کشتند، خطاب به مردم نوشت: «یادتون نره بجای در آغوش گرفتم عزیزانمون، تو پزشک قانونی شناسایشون کردیم. یادتوننره وقتی به برادرم علی سیدی تیر زدن، داشت ازش خون میرفت. وقتی رسوندن بیمارستان، نذاشتن درمانش کنن. گذاشتند تا بمیره. حسرت دامادیش موند به دل مادرم.»
خانم سیدی در این یادداشت که در همراهی با هشتگ اعتراضی «یادمون نمیره» آن را نوشته است، چنین ادامه داده: «یادمنمیره، شماها هم یادتون نره یادتوننره برادر از برادر جدا کردن، برادر با خاطرات برادر تو تنهاییهای خودش اشک میریزه، به مادر نمیگه تا غصه بخوره. برادر با زندگی خودش با تنهاییهای خودش داشت میجنگید که داغ برادرش همبهش اضافه کردن.»
خواهر علی سیدی در بخشی دیگر از نوشتهاش چنین آورده است: «عزیزان ما برای وطنشون برای آزادی هموطنانشون شهید شدن، پس اون کسانی که خوابید، بیدار شید.»
غلامحسین کرباسچی، مدیرمسئول روزنامه هممیهن از نحوه بازداشت الناز محمدی، دبیر گروه اجتماعی این روزنامه انتقاد کرد.
وی گفته: «متاسفانه در زیرمجموعه قوه قضائیه بعضا برخوردهای دیگری میشود که نمونه آن بازداشت دبیر گروه اجتماعی روزنامه هممیهن همزمان با انتشار دستور عفو رهبر انقلاب بود. اینکه خانم الناز محمدی را در مقابل پدر و مادرش با دستبند به زندان اوین منتقل کنند، این اقدام با روشی که آقای اژهای برای کرامت انسانی و عفو پیشنهاد میکند، متناسب نیست.»
الناز محمدی، خواهر الهه محمدی، روزنامهنگاری است که برای گزارش مراسم خاکسپاری مهسا امینی به سقر رفته بود و از مهرماه تاکنون در بازداشت است.
انتشار توئیتی از حساب کاربری شروین حاجیپور، برنده جایزه گرمی در بخش «تغییرات اجتماعی» به خاطر ترانه «برای»، مبنی از «نارضایتی» از اعلام نام وی از سوی جیل بایدن، بانوی اول آمریکا، در شبکههای اجتماعی خبرساز شده است.
در این توئیت آمده: «من و همه مردم ایران از این جایزه خوشحالیم. اما باید بگویم بخش زیادی از زندگی و شادمانی مردم ایران و منطقه توسط دولتی از بین رفته که همسر رئیسجمهور آن کشور این جایزه را به من اعطا کرده. کاش این جایزه توسط یک شخصیت هنری به این اثر هنری اهدا میشد. کشور عزیزم را با همه زیباییهایش دوست دارم و اینجا خواهم ماند.»
کاربران بسیاری در واکنش به این توئیت، آن را نوعی «اعتراف اجباری» و تحت فشار تلقی کردهاند و برای شروین نوشتهاند متوجه «فشارها» بر وی هستند و آرزو دارند به زودی او و همه هنرمندان بتوانند آزادانه «حرف دلشان» را بیان کنند.
کاربران دیگری هم تاکید کردهاند که همان چهره خندان شروین در میان دوستانش پس از شنیدن نام خود به عنوان برنده بخش ویژه گرمی، «احساس واقعی» او بود و مردم ایران میفهمند که این هنرمند در «اسارت» است.
کاربر دیگری نیز به طعنه نوشته: «بنظرتون شروین حاجیپور تا قبل از این چندبار از کلمه "منطقه" تو زندگیش استفاده کرده بوده؟»
حمید فرخنژاد، بازیگر شناختهشده مقیم آمریکا با انتشار ویدئویی حاوی اسامی و تصاویر شماری از بازداشتشدگان و کشتهشدگان اعتراضات، نوشته: «با شما به ایرانی بودنم افتخار میکنم. با شما ایران را پس میگیریم و دوباره میسازیم».