روزنامه والاستریت جورنال در شماره روز یکشنبه ۲۰ تیرماه خود خبر داد که گروه هکری «گنجشک درنده»، مرتبط با ارتش اسرائیل، در طول جنگ ۱۲ روزهٔ این کشور با ایران ۹۰ میلیون دلار از رمزارزهای سپاه پاسداران را نابود کرده است.
به نوشتهٔ این روزنامهٔ آمریکایی، هر چند پیشتر مواردی از هک با حمایت دولتها با هدف سرقت دادهها، باجگیری از داراییها و یا مختل کردن عملیات بانکی یک کشور هدف انجام شده بود، اما در جنگ اخیر اسرائیل گامی تهاجمیتر انجام داد و بخشی از داراییهای دیجیتال و سوابق بانکی حکومت ایران را نابود کرد.
گروه هکری «گنجشک درنده» که پیشتر ارتباط آن با ارتش و نهادهای اطلاعاتی اسرائیل شناخته شده بود، روز ۲۷ خرداد که پنجمین روز جنگ بود، اعلام کرد به بانک سپه حمله کرده، اطلاعات آن را در اختیار گرفته و سیستمهای بانک را از کار انداخته است.
این گروه، بانک سپه را که از قدیمیترین بانکهای ایران است و هنوز نیز حقوق نظامیان و بازنشستههای نظامی کشور از طریق آن پرداخت میشود، نهادی در خدمت اهداف تروریستی سپاه پاسداران معرفی کرده بود.
همان روز ایرانیانی که دارای حساب در بانک سپه بودند، در پستهایی در شبکههای اجتماعی از قطع دسترسی خود به خدمات بانک خبر دادند. خدمات بانکی آنلاین و حضوری در بانک متوقف و عابربانکهایی نیز که ارتباطی با بانک سپه نداشتند، از ارائه خدمات بازماندند.
به نوشتهٔ والاستریت جورنال، هجوم مردم به بانکها پس از هک بانک سپه آغاز شد به گونهای که بانک ملی، بزرگترین بانک تجاری کشور، در حالی که هدف حمله سایبری نبود، نتوانست درخواست مردم برای بیرون کشیدن پول از حسابهای خود را تأمین کند؛ امری که به سقوط بورس تهران و کاهش هر چه بیشتر ارزش ریال تا ۱۲ درصد دیگر منجر شد.
این گزارش مدعی است که بانک مرکزی «با چاپ پول و تزریق آن» به ذخایر نظام بانکی، درصدد مهار بحران برآمد.
«گنجشک درنده» روز ۲۸ خرداد از هک صرافی رمزارز نوبیتکس خبر داد و این پلتفرم مبادله رمزارز ایران را یکی از منابع مالی مهم تأمینکننده برای «اهداف تروریستی» سپاه پاسداران و دور زدن تحریمها توصیف کرد.
والاستریت جورنال نوشت گروه «گنجشک درنده» با شناسایی اموالی که سپاه از آن برای عملیات روزانه خود استفاده میکرد، حدود ۹۰ میلیون دلار از آن کیفپولها را به آدرسهایی که غیرقابل بازیابی است، منتقل و کیف پولهای سپاه را نابود کرد.
بیشتر در این باره: همهٔ ۴۳۰۰ پمپ بنزین در ایران طی یک حملهٔ سایبری «دچار اختلال شدند»جمهوری اسلامی اخلال در کار بانک سپه را تأیید کرد اما هیچ نهادی در ایران به هک مبالغ کلان از صرافی نوبیتکس اشاره نکرده است.
به گفتهٔ نویسندگان این گزارش، جنگ سایبری مانند جنگ نظامی نیازمند آزمون عملی است و همکاری عملیاتی بیوقفه دو کشور متحد آمریکا و اسرائیل، برتری میدانی آنها را در رقابت با کشورهایی مانند ایران، چین، روسیه و کره شمالی تضمین میکند.
این گزارش حاکی است که دولت دونالد ترامپ با بهره بردن از عملیات گروه هکری یادشده میتواند جمهوری اسلامی را در برابر دو راهی قرار دهد که یا از برنامه هستهای خود عقبنشینی کند یا آماده فروپاشی اقتصادی نظام خود باشد.
«گنجشک درنده» فعالیت خود را ظاهرا از سال ۲۰۲۱ با حمله به سامانهٔ قطارهای جمهوری اسلامی آغاز کرد.
این گروه سپس در کنار سرقت اسناد سه شرکت بزرگ فولادی ایران به دلیل «ارتباط آنها با سپاه پاسداران»، در اکتبر ۲۰۲۱ سامانهٔ کارت سوخت ایران را هک کرد که باعث اخلال در تقریبا چهار هزار و ۳۰۰ جایگاه سوخت شد.
هک سامانه سوخت در دسامبر ۲۰۲۳ نیز تکرار شد و حدود ۷۰ درصد از پمپبنزینهای ایران را از کار انداخت.