دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، اعلام کرد که رهبران تایلند و کامبوج با پیشنهاد او برای دیداری فوری با هدف دستیابی به آتشبس موافقت کردهاند.
این اقدام پس از سه روز درگیری شدید مرزی صورت گرفت که به کشته شدن بیش از ۳۰ نفر و آوارگی بیش از ۱۳۰ هزار تن انجامید.
آقای ترامپ روز شنبه چهارم مرداد در شبکۀ اجتماعی خود، تروث سوشال، نوشت که با نخستوزیران دو کشور تماس گرفته و هشدار داده اگر درگیریها ادامه یابد، ایالات متحده هیچ توافق تجاریای با آنها امضا نخواهد کرد.
او در عین حال تأکید کرد: «هر دو طرف به دنبال آتشبس فوری و صلح هستند.»
نخستوزیر موقت تایلند نیز در واکنش به میانجیگری آقای ترامپ اعلام کرد که در اصل با آتشبس موافق است، اما خواهان «نشانهای از حسن نیت واقعی» از سوی کامبوج شده است.
آقای ترامپ همچنین گفت پس از پایان درگیری، آماده است توافقهای تجاری جدیدی با هر دو کشور امضا کند. کاخ سفید هنوز جزئیاتی از زمان یا محل مذاکرات اعلام نکرده است.
پیش از تماس ترامپ با رهبران دو کشور، درگیریها در مرز تایلند و کامبوج وارد سومین روز شده بود و جبهههای تازهای شکل گرفته بود. هر دو طرف خود را در حال دفاع معرفی کرده و طرف مقابل را به آغاز درگیری متهم کرده بودند.
اما با وجود اعلام آتشبس، گزارش دو کشور حاکی از ادامه درگیریها در نزدیکی دو معبد باستانی مورد مناقشه در بامداد یکشنبه، پنجم مردادماه، برای چهارمین روز پیاپی است.
وزارت دفاع کامبوج خبر داد که تایلند صبح یکشنبه در شماری از نقاط، از جمله در پنوم کمواچ که با استان ساحلی ترات در تایلند هممرز است، اقدام به گلولهباران و حملات زمینی کرده است.
سخنگوی وزارت دفاع کامبوج گفت توپخانه سنگین تایلند به سوی مناطقی در اطراف معابد شلیک کرده است.
از سوی دیگر، ارتش تایلند کامبوج را متهم کرد که اوایل بامداد یکشنبه به مناطقی از جمله نزدیکی خانههای غیرنظامیان شلیک کرده است.
خبرنگاران خبرگزاری رویترز در استان سیساکِت تایلند نیز صبح یکشنبه از شنیده شدن صدای گلولهباران خبر داده و گفتند معلوم نبود کدام طرف شلیک کرده است.
تایلند و کامبوج دههها است که بر سر مالکیت نقاط نامشخص مرزی بهویژه معابد باستانی تا موان توم و معبد قرن یازدهمی پریاه ویهیر اختلاف دارند.
معبد پریاه ویهیر در سال ۱۹۶۲ توسط دیوان بینالمللی دادگستری به کامبوج واگذار شد، اما تنشها پس از آن بالا گرفت که کامبوج در سال ۲۰۰۸ تلاش کرد آن را به فهرست میراث جهانی یونسکو اضافه کند. این موضوع منجر به درگیریهایی شد که چندین سال ادامه داشت و دستکم ۱۲ کشته برجای گذاشت.
کامبوج در ژوئن اعلام کرد که از دادگاه خواسته برای حل اختلاف مداخله کند، اما تایلند گفته هرگز صلاحیت این دادگاه را به رسمیت نمیشناسد و ترجیح میدهد موضوع را بهصورت دوجانبه حلوفصل کند.