ایرانی‌هایی که توسط مأموران ادارهٔ مهاجرت آمریکا بازداشت شدند

عکس آرشیوی از اعتراض در مقابل ساختمان اداره مهاجرت و گمرک آمریکا در پورتلند، ایالت اورگان، ۱۴ ژوئن ۲۰۲۵

بازداشت یک مرد ایرانی در برابر یک کودکستان توسط مأموران ادارهٔ مهاجرت آمریکا در ایالت اورِگان انتقاد جامعۀ محلی را برانگیخت.

به گزارش شبکهٔ سی‌بی‌اس، مأموران ادارهٔ مهاجرت سه‌شنبه ۲۴ تیر مهدی خانبابازاده ۳۸ ساله را، به‌اتهام «اقامت غیرقانونی»، پس از رساندن دخترش به کودکستان بازداشت کردند.

رَندی کورنفیلد، یک مادربزرگ که نوه‌اش را آن روز به کودکستان مونته‌سوری رسانده بود، به شبکهٔ سی‌بی‌اس گفت شاهد یک هرج‌ومرج بوده است.

ماریس مِندِس، مدیر مدرسه در منطقهٔ ساوث بِوِرتون نیز که این رویداد در برابر آن اتفاق افتاده، در بیانیه‌ای نوشت این امر برای تمام جامعهٔ ما «عمیقاً ناراحت‌کننده» بوده و «کودکان شایستهٔ احساس امنیت، حمایت و مراقبت هستند».

آقای خانبابازاده متهم است به این‌که در پایان تحصیلات دانشگاهی خود بر اساس ویزای دانشجویی در این کشور مانده و زندگی کرده است.

سخنگوی ادارهٔ مهاجرت بازداشت این شهروند ایرانی را در برابر کودکستان تأیید کرد و گفت از اداره مجوزهای لازم را داشت تا این بازداشت در پارکینگ انجام شود، اما مظنون در برابر دستگیری «مقاومت» کرد و حاضر نشد از خودرو پیاده شود.

به‌گفتهٔ سخنگوی «آیس»، ادارهٔ مهاجرت و گمرک، مأموران شیشهٔ خودروی آقای خانبابازاده را شکستند.

کارولین مِدیروس، یک وکیل مهاجرت که به مدرسه و خانواده‌ها در اورِگان مشورت می‌دهد و دختر خودش به همین مدرسه می‌رود، در این زمینه به رسانه‌های محلی ایالت اورِگان گفت هفت خودرو بدون پلاک برای این بازداشت وارد پارکینگ مدرسه شده بود.

به‌گفتهٔ او، دختر آقای خانبابازاده و سایر کودکان شاهد صحنه‌های یادشده نبودند، اما حضور افسران مسلح نقاب‌دار در چند قدمی محل بازی کودکان «خطرناک و آسیب‌زا» بود.

به‌گفتهٔ خانم مدیروس، مهدی خانبابازاده بهار ۲۰۲۱ از دانشگاه آمریکا فارغ‌التحصیل شد و در حالی که هنوز از مزایای افراد فارغ‌التحصیل‌شده برخوردار بود، با یک شهروند آمریکایی ازدواج کرد و چهار ماه پیش نیز مصاحبه برای دریافت کارت سبز اقامت انجام داده و در انتظار تصمیم نهادهای آمریکایی بود.

به گزارش سی‌بی‌اس، این ایرانی بازداشت‌شده به مرکز بازداشت تاکوما در واشینگتن که زیر نظر ادارهٔ مهاجرت است، منتقل شد. او یکی از ده‌ها هزار بازداشتی توسط مأموران مهاجرتی آمریکا در شش ماه بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید است.

مرد ایرانی پس از ۴۰ سال زندگی بازداشت شد

نشریهٔ نیوزویک نیز ۲۶ تیر گزارشی از بازداشت رضا زوار هنگام پیاده‌روی روزانهٔ او همراه با سگش در نزدیکی خانه‌اش در مریلند منتشر کرد.

آقای زوار، ۵۲ ساله، که ۴۰ سال در آمریکا زندگی کرده بود، روز هفتم تیر در شرق آمریکا دستگیر و پس از بازداشت موقت در بازداشتگاه بالتیمور، اکنون به بازداشتگاهی در ایالت تگزاس منتقل شده است.

یک دستیار وزارت امنیت داخلی در امور حفاظت مرزی گفت رضا زوار یک تبعهٔ خارجیِ غیرقانونی از ایران بود که به جرم تلاش برای نگاهداری مواد مخدر نیز محکوم شده و پس از محکومیت کیفری، حکم اخراج قطعی او در سال ۲۰۰۷ صادر شد.

این مقام آمریکایی به نیوزویک گفت آقای زوار این همه سال فرصت داشت که ایالات متحده را ترک کند.

رضا زوار در ۱۲ سالگی توسط خانواده‌اش به آمریکا فرستاده شد و خانواده بعداً به او پیوست. محاکمهٔ او به جرم داشتن ماری‌جوانا اواخر دههٔ ۹۰ آغاز و بار اول در سال ۲۰۰۴ حکم اخراج گرفت.

اما وکیل او به رسانه‌های واشینگتن گفت که پروندهٔ موکلش در سال ۲۰۰۷ حل‌وفصل شد و او اجازه گرفت که در آمریکا بماند. خانوادهٔ آقای زوار گفتند دولت دستور اخراج او به رومانی یا استرالیا را صادر کرده است.

بیشتر در این باره: یک مادر ایرانی پس از دخالت رهبر اکثریت مجلس نمایندگان آمریکا از بازداشت آزاد شد

بانوی ارمنیِ حامی ترامپ با چهار فرزند در بازداشتگاه است

آرپینه مسیحی، یک مادر ۳۹ ساله از ارامنهٔ ایرانی نیز که چهار فرزند دارد، از خانهٔ خود در محلهٔ «دایموند بار» در لس‌آنجلس به دلیل نقض قوانین ویزای اقامت بازداشت شده و اکنون در بازداشتگاه ادارهٔ «آیس» است.

خانم مسیحی روز ۱۸ تیر از بازداشتگاه آدلانتو در صحرای کالیفرنیا به بی‌بی‌سی جهانی گفت همچنان حامی دونالد ترامپ است و تا روزی که بمیرد، از او برای «بزرگ کردن دوبارهٔ آمریکا» حمایت خواهد کرد.

یک مادر ۶۴ سالهٔ ایرانی هم به نام ماندانا (دونا) کاشانیان که پس از ۴۷ سال زندگی در آمریکا، ماه گذشته توسط مأموران ادارهٔ مهاجرت و گمرک هنگام باغبانی در حیاط خانهٔ خود به ظن اقامت غیرقانونی بازداشت شده بود، روز ۱۸ تیر با فشار استیو اسکالیس، رهبر اکثریت جمهوری‌خواه در مجلس نمایندگان، آزاد شد.

آقای اسکالیس، نمایندهٔ نیواورلئان، شهری در ایالت لوئیزیانا است که خانم کاشانیان همراه با راسل میلن، همسر آمریکایی و دخترش بیش از سه دهه در آن زندگی می‌کرد.

ده‌ها تن از همسایگان خانم کاشانیان در نامه‌هایی بر لزوم آزادی او تأکید کرده و به اقدامات نیکوکارانهٔ او در جامعه اشاره کرده بودند.

از سوی دیگر، به گزارش ان‌بی‌سی نیوز، یک زن و شوهر دانشجوی ایرانی که ماه گذشته از سوی مأموران «آیس» بازداشت شدند، روز چهارشنبهٔ گذشته از بازداشتگاه آزاد شده و به خانهٔ خود بازگشتند.

پوریا پورحسین‌هندآباد و پریسا فیروزآبادی، هر دو دانشجوی کارشناسی ارشد در دانشگاه لوئیزیانا بودند.

وکلای این زوج جوان گفتند مأموران آن‌ها را فریب داده و بازداشت کردند. مأموران با گفتن این‌که برای بررسی یک صحنهٔ تصادف خواهان دیدار با آن‌ها هستند، آن‌ دو را بازداشت کردند.

رسانه‌های محلی لوئیزیانا گفتند زوج دانشجو ساعاتی پس از حملهٔ آمریکا به سایت‌های اتمی ایران بازداشت شدند.

کاهش نسبی حمایت از شیوۀ اجرای سیاست مهاجرتی

مأموران ادارهٔ مهاجرت و گمرک آمریکا در دورهٔ اخیر هر روز حدود سه‌ هزار مهاجر غیرقانونی را بازداشت می‌کنند.

نتایج آخرین نظرسنجی در زمینهٔ میزان حمایت آمریکاییان از اقدامات دولت دونالد ترامپ در زمینهٔ مهاجرت که ۲۷ تیر از سوی رویترز و ایپسوس منتشر شد، حاکی است ۴۱ درصد مدیریت او در امر مهاجرت را تأیید می‌کنند، در حالی که این میزان شش ماه پیش در آغاز بازگشت او به کاخ سفید ۴۸ درصد بود.

افکار عمومی آمریکا بر سر این‌که آیا مجرمان خشن در کانون اصلی بازداشت‌ها و اخراج مهاجران هستند یا نه، اختلاف نظر دارند. نیمی معتقدند که دستگیری‌ها و نحوهٔ بازداشت‌ها زیاده‌روی بوده و ۴۵ درصد معتقدند که مأموران «آیس» هنگام بازداشت افرادی که درصدد بازداشت و اخراج آن‌ها هستند، نباید ماسک بزنند. ۳۸ درصد استفادهٔ مأموران از ماسک را برای حفظ ایمنی خود ضروری دانسته‌اند.

دونالد ترامپ در کارزار انتخاباتی خود بر لزوم قوانین سخت‌گیرانهٔ مرزی و مهاجرتی تأکید داشت که مورد حمایت رأی‌دهندگان قرار گرفت. در پی بازگشت او به قدرت، شمار مهاجرانی که غیرقانونی از مرزها عبور می‌کنند، به‌شدت کاهش یافته است.

وزارت امنیت داخلی ماه گذشته به نشریهٔ تایم گفت بیش از ۲۰۷ هزار مهاجر را از خاک این کشور اخراج کرده است.

دونالد ترامپ در میانهٔ خرداد امسال در فرمانی ورود شهروندان ایران و ۱۱ کشور دیگر به خاک آمریکا را ممنوع و برای هفت کشور دیگر محدودیت‌های سفر و ورود تعیین کرد.

بیشتر در این باره: ترامپ سیاست ممنوعیت سفر را احیا کرد؛ ۱۲ کشور از جمله ایران در فهرست سیاه آمریکا