افزایش شاخص فلاکت در ایران؛ بالاترین رقم در استان خوزستان

داده‌های مرکز آمار ایران نشان می‌دهد که شاخص فلاکت در بهار امسال افزایش یافته و استان خوزستان بدترین وضع را داشته است؛ در همین حال انتظار می‌رود که با اخراج‌های متعدد پس از اعلام آتش‌بس بین اسرائیل و ایران، شاخص فلاکت همچنان افزایش یابد.

بر اساس آخرین داده‌های مرکز آمار ایران، شاخص فلاکت در سه ماهه نخست سال جاری به ۴۲.۲ واحد رسید. این رقم در پایان سال گذشته ۴۰.۳ واحد بود.

شاخص فلاکت یکی از شاخص‌های مهم اقتصادی است که از جمع نرخ بیکاری و نرخ تورم به دست می‌آید. به عنوان نمونه، استان خوزستان در بهار امسال دارای نرخ بیکاری ۱۱ درصدی و تورم ۳۵.۶ درصدی بود و شاخص فلاکت این استان به ۴۶.۶ واحد رسید.

استان خوزستان در حالی بالاترین شاخص فلاکت در سه ماهه نخست امسال را داشت که در فصل قبل از آن، سه ماهه پایانی ۱۴۰۳، در رده پنجم استان‌های ایران بود.

پس از خوزستان استان کرمان با شاخص فلاکت ۴۵.۹ واحد قرار دارد و استان‌های لرستان و هرمزگان در رده‌های بعدی هستند.

بر اساس این آمار، شاخص فلاکت در ۱۷ استان ایران بالاتر از میانگین ملی بوده است؛ استان خراسان جنوبی نیز با ۳۷.۹ واحد پایین‌ترین رقم را نسبت به سایر استان‌ها داشته است.

نمودار منتشر شده در وبسایت تجارت نیوز

حسین راغفر، اقتصاددان، به وبسایت فرارو گفت که دو مقدمه محاسبه شاخص فلاکت، یعنی نرخ بیکاری و نرخ تورم، در ایران با دقت محاسبه نمی‌شوند و «اگر چه هر دو شاخص در طول سال‌های اخیر نشان داده‌اند که وضعیت بدتر شده اما مشخص نیست این بدتر شدن وضعیت تا چه میزان دقیق است».

او در عین حال گفت که با تمرکز بر همین آمار هم می‌توان «مسیر افزایشی شاخص فلاکت» را دید؛ زیرا «سال‌هاست که اقتصاد کشور به حال خود رها شده است».

در همین حال اقتصاددانان با اشاره به پیامدهای اقتصادی جنگ ۱۲ روزه بین اسرائیل و ایران نسبت به افزایش شاخص فلاکت هشدار داده‌اند.

حسین راغفر به فرارو گفت: «در شرایط پساجنگ شرایط پیچیده‌تر شده و برخی سازمان‌ها، شرکت‌ها و کارخانه‌ها در حال تعدیل نیرو هستند یا این کار را در روزهای جنگ انجام داده‌اند.»

آمار جدید شاخص فلاکت در صفحه اول شماره یکشنبه روزنامه شرق

به گفته او، افزون بر پیش‌بینی افزایش نرخ بیکاری، انتظار می‌رود نرخ تورم نیز بالاتر رود و «افزایش تورم یکی از مورد انتظارترین رخدادها خواهد بود».

در هفته‌های اخیر گزارش‌های متعددی درباره اخراج و تعدیل کارگران و کارمندان در ایران منتشر شده است.

علی خدایی، عضو شورای عالی کار، ۲۵ تیر به وبسایت خبرآنلاین گفت: «آمار مشخصی از تعدیل نیرو وجود ندارد… اما شنیده‌ها از سطح بالای تعدیل نیروی کار و نپرداختن حقوق خبر می‌دهند.»

او افزود: «بیراه نیست اگر ادعا کنم که کارگران ایران بیش از هر طبقه دیگری از این جنگ آسیب دیدند و همزمان با آرامشی که از آنها سلب شد، حقوق‌های چند برابر کمتر از خط فقر هم از آنها سلب شد.»

بیشتر در این باره: از «فلاکت‌بارترین» وضعیت ایران در سه دهۀ اخیر چه می‌دانیم؟