فرانسه: اگر توافق نشود، تروئیکای اروپایی تا آخر ماه اوت مکانیسم ماشه را فعال میکند
وزیر خارجه فرانسه اعلام کرد این کشور همراه با بریتانیا و آلمان حداکثر تا آخر ماه اوت، شش هفته دیگر، «مکانیسم ماشه» علیه ایران را در صورت نرسیدن به توافقی درباره برنامه هستهای جمهوری اسلامی کلید خواهد زد.
ژان نوئل بارو روز سهشنبه گفت این اقدام تروئیکای اروپایی در صورتی انجام خواهد شد که تا پیش از این تاریخ توافق هستهای ملموسی شکل نگیرد.
اتحادیه اروپا خواستار بازگشت به مذاکرات درباره برنامه هستهای ایران شد
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با اشاره به نزدیک شدن آخرین مهلت استفاده از مکانیسم ماشه برای بازگرداندن تحریمهای سازمان ملل مرتبط با برنامه هستهای ایران، خواستار ازسرگیری مذاکرات شد.
کایا کالاس پیش از آغاز نشست وزرای خارجه اروپایی در بروکسل به خبرنگاران گفت که در این نشست درباره ایران بحث خواهد شد.
او تصریح کرد: «به نفع ما است که به مسیر دیپلماتیک و مذاکرات بازگردیم و آمادهایم که همین کار را انجام دهیم.»
خانم کالاس با اشاره به نقش اتحادیه اروپا در قرارداد برجام، یادآوری کرد که آخرین مهلت برای استفاده از مکانیسم ماشه نزدیک است.
این مکانیسم که در توافق هستهای ایران، موسوم به برجام، پیشبینی شده است، به طرفهای مقابل ایران اجازه میدهد در صورتی که تهران به تعهداتش در این قرارداد عمل نکرد، در یک فرایند چند هفتهای موضوع را به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع دهند و در نهایت با تصویب این شورا، تحریمهای آن علیه ایران احیا شود.
عراقچی با رئیسجمهور چین دیدار کرد
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، که برای شرکت در اجلاس وزرای سازمان همکاری شانگهای به پکن رفته است، روز سهشنبه با رئیسجمهور چین و وزیر خارجه روسیه دیدار کرد.
او همراه با دیگر وزیران خارجه این سازمان با شی جین پینگ دیدار کرد و پیش از آن نیز آقای عراقچی دیدار کوتاهی با رئیسجمهور چین داشت.
وزیر خارجه ایران هنگام ورود به چین درباره دیدار با همتای چینی خود گفت که این دیدار در شرایط فعلی «اهمیت خاص خودش» را دارد.
او همچنین گفت که قرار است با سرگوی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، نیز در حاشیه اجلاس شانگهای دیدار کند. رسانههای ایران ساعاتی بعد خبر دادند که این دیدار انجام شده است.
عباس عراقچی مدعی شده که سازمان شانگهای به تدریج جای خود را در عرصه جهانی باز میکند و به گفته او «از عرصه منطقهای هم فراتر میرود».
چین و روسیه از متحدان ایران هستند و سه هفته پس از برقراری آتشبس میان ایران و اسرائیل در جنگ ۱۲ روزه، گزارشهایی درباره برگزاری دور جدیدی از مذاکره میان ایران و آمریکا درباره برنامه هستهای جمهوری اسلامی منتشر شده است.
با این حال، سخنگوی وزارت خارجه ایران روز دوشنبه گفت که هنوز هیچ زمان یا مکانی برای مذاکرات تعیین نشده است.
آتشسوزی گسترده در یک مجتمع تجاری در مشهد
رسانههای ایران از وقوع آتشسوزی گسترده در «مجتمع تجاری قائم» در خیابان ۱۷ شهریور مشهد خبر دادهاند.
حمیدرضا کافینیا، مدیرعامل سازمان آتش نشانی مشهد، به ایرنا گفت که حریق در این مجتمع تجاری بامداد سهشنبه به این سازمان اطلاع داده شد و تلاش برای مهار این آتشسوزی گسترده پس از چهار ساعت همچنان ادامه دارد.
او بدون اشاره به علت آتشسوزی، کانون حریق را طبقه منفی یک این مجتمع اعلام کرد و گفت: «آتش به سرعت در حال گسترش بود.»
بنابر این گزارش، ۲۵۰ آتشنشان به همراه ۵۰ دستگاه خودرو از ۵۴ ایستگاه به محل اعزام شدهاند.
مدیرعامل سازمان آتش نشانی مشهد صبح سهشنبه نیز با اشاره به «حجم دود و گسترش آتش» از شهروندان خواست از نزدیک شدن به محل حادثه خودداری کنند.
هنوز هیچ گزارشی درباره علت آتشسوزی منتشر نشده است.
روز دوشنبه نیز روابط عمومی فرودگاههای استان خراسان رضوی خبرهای منتشر شده درباره «وقوع انفجار در فرودگاه مشهد» را به شدت تکذیب کرد و گفت: دود مشاهده شده در فرودگاه ناشی از سوزاندن برنامهریزی شده و کنترل شده علفهای خشک هرز در حاشیه سطوح پروازی بود.
دادگاه انقلاب اهواز سه زندانی را «به دو بار اعدام محکوم کرد»
رسانههای حقوق بشری، از جمله هرانا و ههنگاو، گزارش دادهاند که دادگاه انقلاب اهواز سه زندانی به نامهای مسعود جامعی، علیرضا مرداسی و فرشاد اعتمادیفر را به دو بار اعدام و یک سال زندان محکوم کرد.
اتهامات این افراد «افساد فیالارض، عضویت در گروههای باغی و تبلیغ علیه نظام» عنوان شده است.
به نوشته هرانا، این احکام اخیرا صادر شده و در متن آنها به عضویت در سازمان مجاهدین خلق به عنوان مصداق اتهامات اشاره شده است.
دو متهم دیگر همین پرونده، سامان حرمتنژاد و داود حرمتنژاد، به ترتیب به ۱۲ و ۱۵ سال حبس محکوم شدهاند.
به گزارش رسانههای حقوق بشری، این افراد در سال ۱۴۰۲ و اکثرا در اهواز بازداشت شدند و تحت شکنجه وادار به اعتراف اجباری علیه خود شده بودند.
خواهر مصطفی مهرآیین، زندانی سیاسی: از وضعیت برادرم هیچ خبری نداریم
عفت مهرآیین، خواهر مصطفی مهرآیین استاد دانشگاه که حدود یک ماه پیش بازداشت شد، به وبسایت امتداد گفت که پس از مدتها بیخبری و پیگیریهای بینتیجه خانواده، سرانجام برادرش شامگاه پنجشنبه در تماسی کوتاه گفت که در زندان قم نگهداری میشود.
خانم مهرآیین افزود: اصلا نمیدانیم برادرم در چه وضعیتی قرار دارد. برای درخواست ملاقات هم که مراجعه کردیم گفتند به هیچ عنوان ممکن نیست و «با تندی زیاد به ما گفتند که یک ماه بازداشت ایشان شاید دو ماه یا شش ماه بشود… دست آخر هم ما را از اتاق بیرون کردند».
مصطفی مهرآیین، جامعهشناس و استاد پیشین دانشگاه که از منتقدان صریح جمهوری اسلامی است، ۲۵ خرداد (دو روز پس از حمله اسرائیل به ایران) بازداشت شد و به گفته خواهر او، تاکنون اتهامی به او تفهیم نشده است.
پزشکیان: همچنان معتقدیم که پنجره دیپلماسی باز است
رئیس جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر اینکه «همچنان معتقدیم که پنجره دیپلماسی باز است»، در پیامی نوشت: «این مسیر صلحآمیز را با جدیت و بسیج همه ظرفیتهای سیاسی دنبال میکنیم.»
مسعود پزشکیان روز دوشنبه در پیام خود خطاب به «ایرانیان مقیم خارج از کشور» افزود: «ما طرفدار دیپلماسی و تعامل سازنده و مخالف جنگیم و برای دور کردن سایه جنگ از کشور… از همه سرمایههای سیاسی و دیپلماسی بهره خواهیم گرفت.»
رئیس جمهور ایران در پیام خود همچنین نوشت: «برای گشودن افقهای جدید، باید به گذشته با نگاهی منتقدانه بنگریم.»
پیام مسعود پزشکیان در حالی صادر شده که از سرگیری مذاکرات تهران و واشینگتن با ابهام روبهرو است و اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، روز دوشنبه گفت که هنوز هیچ زمان یا مکانی برای مذاکرات تعیین نشده است.
عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، نیز چند روز پیش گفته بود: «ما تعیین میکنیم چه زمانی، چگونه، تحت چه شرایطی و با چه روشی به میز مذاکرات بازگردیم.»
ترامپ شبکه سیانان را به لو دادن برنامه زمانی حمله به ایران متهم کرد
رئیسجمهور ایالات متحده روز دوشنبه در یک سخنرانی در کاخ سفید بار دیگر به موضوع حمله این کشور به تأسیسات هستهای ایران اشاره کرد و گفت: «من تلویزیون وحشتناک، وحشتناک سیانان را دیدم. دیدم که آنها در واقع دارند طرحهای زمانی که وارد میشویم، وارد حریم هوایی نفتی ایران میشویم را نشان میدهند، و گفتم، این عجیب است... زنگ زدم به ژنرال ریزین کین فوقالعاده [رئیس ستاد مشترک ارتش ایالات متحده] و پیت هگست [وزیر دفاع] و گفتم دارم یک برنامه خبری میبینم و میگویند فردا چه زمانی هواپیماها پرواز میکنند و چه زمانی وارد حریم هوایی خیلی خطرناکی میشوند، خطرناکترین حریم هوایی در جهان. چی فکر میکنید؟ گفتند مشکلی نیست، ما نابودشان میکنیم».
او افزود: «گفتم غافلگیری بهتر نیست؟ البته بهتر است. گفتم پس بگذارید لغوش کنیم و یک وقت دیگر انجامش بدهیم. لذا گفتم که لغوش کنیم و شاید یکی دو هفته دیگر آن را انجام بدهیم. بعد یک جلسهای بود، گفتم من یک ایده دارم. حالا همه میدانستند که این لغو شده. بیایید همان روزی که قرار بود حرکت کنیم، روز بعد. و هواپیماها بلند شدند و همان زمان به گوام رفتند و جاهای دیگر».
ایالات متحده روز اول تیرماه با استفاده از بمبافکن بی-۲ و موشکهای تاماهاوک به تأسیسات هستهای فردو، نطنز و فرآوری اورانیوم اصفهان حمله کرد که به گفتهٔ آقای ترامپ، «این تأسیسات را به طور کامل و مطلق نابود کرد».
فرد متهم به جاسوسی برای ایران، از سوی دانمارک به آلمان تحویل داده شد
مقامهای دانمارکی روز دوشنبه اعلام کردند که یک مرد مظنون به جاسوسی برای ایران به پلیس آلمان تحویل داده شده است.
این مرد ۵۳ ساله متهم است که از سوی یک سرویس اطلاعاتی ایران مأمور شده تا در برلین در مورد افراد یهودی، مؤسسات و اهداف مرتبط با اسرائیل، اطلاعات جمعآوری کند.
به گفتهٔ دفتر دادستانی فدرال آلمان، او خردادماه در مورد سه مکان در پایتخت آلمان، اطلاعات جمعآوری کرده است.
این مرد که تباری افغانستانی دارد، پنجم تیرماه در شهر آرهوس دانمارک دستگیر شد.
بر اساس گزارش رسانههای دانمارکی، او در جریان جلسه دادگاه با استرداد خود به آلمان موافقت کرد. اکنون انتظار میرود که این مرد در برابر یک قاضی آلمانی در دادگاه فدرال کارلسروهه حاضر شود.
ایران اتهامات ارتباط با این مرد و جاسوسی وی برای تهران را به شدت رد کرده است.
یک نماینده مجلس: اقدامات نظامی دربارهٔ تنگهٔ هرمز تکمیل شده است
یک عضو کمیسیون امنیت مجلس شورای اسلامی میگوید: «اقدامات نظامی در خصوص تنگهٔ هرمز تکمیل شده اما هنوز تصمیمی برای [بستن] آن اتخاذ نشده و در حال بررسی است».
محمد اسماعیل کوثری که از فرماندهان سپاه پاسداران است، به شبکهٔ خبری المیادین، نزدیک به صداوسیمای جمهوری اسلامی، گفته که «ایران میز مذاکره را ترک نکرده بلکه طرف مقابل آن را بر هم زد، سپس به ایران تجاوز کرد».
این نمایندهٔ مجلس شورای اسلامی توضیح بیشتری در مورد اقدامات نظامی ایران برای تنگه هرمز نداده است، اما در روزهای گذشته خبرگزاری رویترز به نقل از دو مقام آمریکایی نوشته بود که ارتش ایران ماه گذشته مینهای دریایی را روی شناورها در خلیج فارس بارگذاری کرده بود.
به گفتهٔ این مقامها، تهران ممکن است واقعاً قصد مسدود کردن یکی از شلوغترین مسیرهای کشتیرانی جهان را داشته است.
حدود یک پنجم صادرات نفت و گاز جهان از تنگه هرمز عبور میکند و بسته شدن آن میتواند قیمت انرژی در جهان را افزایش دهد.