مسیح علینژاد، فعال سیاسی مخالف حکومت، موفق به کسب جایزه حقوق بشر هامبورگ سال ۲۰۲۲ به دلیل فعالیت در دفاع از حقوق زنان شد.
وی پس از دریافت این جایزه خطاب به سیاستمداران آلمان گفت: «سیاستمداران زن به جای قیچی کردن موهایشان در همبستگی با زنان ایران، باید رابطهشان را با قاتلان ما قیچی کنند.»
قدردانی شهبانو فرح پهلوی از شروین حاجیپور
شهبانو فرح پهلوی با اشاره به اعطای جایزه بخش جدید جوایز گرمی یعنی «آهنگ برای تغییر اجتماعی» به شروین حاجیپور، از این خواننده جوان قدردانی کرد.
وی در پیامی نوشت: «شروین حاجی پور با آوائی صدای نفس مردم آزادیخواه ایران را جهانگیر کرد. سپاس از شروین.»
تبریک گوگوش، داریوش و ابی به شروین حاجیپور
آهنگ «برای» شروین حاجیپور در شصت و پنجمین دور از جوایز گرمی، جایزه بهترین ترانه تاثیرگذار در تغییرات اجتماعی را به دست آورد. گوگوش، داریوش و ابی، سه نفر از ستارگان موسیقی پاپ ایران این موفقیت را به شروین حاجیپور تبریک گفتند.
کیهان_کلهر در واکنش به جایزه گرمی شروین حاجیپور در استوری اینستاگرامش نوشت: «نَفست گرم شروین عزیز. برای زن، زندگی، آزادی. برای آزادی».
جمعی از مردم معترض در نقاط مختلف شهر تهران و همچنین شهرهایی چون کرمان، مشهد و کرمانشاه شامگاه دوشنبه اقدام به آتش زدن تبلیغات جشن حکومتی «دهه فجر» کردند.
گزارش زیر را بخوانید:
طنین آهنگ «برای» در میان شعارهای شبانه
مناطق مختلفی از شهر تهران نیز شامگاه دوشنبه هفدهم بهمن ماه شاهد شعارهای شبانه ضد حکومتی و پخش آهنگ «برای» شروین حاجیپور بود که یکشنبه شب در جریان اهدای جوایز گرمی، برنده جایزه بهترین «آهنگ برای تغییر اجتماعی» بود.
جیل بایدن، بانوی اول ایالات متحده و همسر جو بایدن رئیس جمهور آمریکا، با حضور در این مراسم نام شروین حاجیپور را به عنوان اولین برنده جایزه بخش جدید جوایز گرمی یعنی «آهنگ برای تغییر اجتماعی» اعلام کرد.
شهرک اکباتان در غرب تهران از جمله مناطقی است که شامگاه دوشنبه بعد از شعارهای شبانه شاهد پخش آهنگ «برای» همراه با سردادن شعار «زن، زندگی آزادی» بود.
ویدیوهای اعتراضات شبانه اکباتان نشان میدهد که صدای شروین حاجیپور در اکثر بلوکهای این شهرک طنینانداز شد و در برخی بلوکها نیز ساکنان شهرک اکباتان اقدام به همخوانی ترانه «برای» کردند.
در مناطق دیگر شهر تهران از جمله منطقه صادقیه، خیابان دامپزشکی، شریعتی، سعادتآباد، شهرک باقری، و تهرانپارس نیز شماری از معترضان ضمن سردادن شعارهای شبانه علیه جمهوری اسلامی، اقدام به پخش آهنگ «برای» شروین حاجیپور از داخل خانههای و مجتمعهای مسکونی کردند.
جمعی از نواندیشان دینی و چهرههای جریان «ملی مذهبی» روز دوشنبه ۱۷ بهمن با انتشار متنی حمایت خود را از بیانیه میرحسین موسوی برای گذار مسالمتآمیز از جمهوری اسلامی اعلام کردند.
این متن که به امضای شخصیتهایی چون علیرضا رجایی، حسن یوسفی اشکوری، هاشم آقاجری و رضا علیجانی رسیده است، تحلیلی از مسیر سیاسی میرحسین موسوی طی سیزده سال اخیر و زمان جنبش سبز ارائه میدهد و میگوید که «ضرورت تغییر بنیادین و ساختاریِ نظام جمهوری اسلامی ایران» اگرچه مضمونی تازه نیست، اما این ایده در سال ۱۳۸۸ هنوز «در ذهن و ضمیر بسیاری از شهروندان معترض ایرانی چندان جایگیر نشده بود».
گزارش زیر را بخوانید:
واکنش سیاستمدار مطرح آلمان به ادعای «عفو معترضان»: نباید بگذاریم رژیم ایران قسر در برود
هانا نیومن، نماینده آلمان در پارلمان اروپا، در واکنش به اعلام «عفو» مشروط معترضان از سوی قوه قضاییه و موافقت رهبر جمهوری اسلامی با این شروط تاکید کرد اگرچه او برای تمام زندانیانی که آزاد میشود خوشحال است اما «نباید بگذاریم رژیم ایران با پروپاگاندای خود در مورد عفو قِسِر در برود».
او روز دوشنبه در یک رشتهتوییت نوشت: فرمان «عفو» اساساً شامل حال کسی میشود که جرمی مرتکب شده باشد و این در حالی است که اکثر افراد مد نظر حکومت ایران صرفاً به خاطر «اعتراض کردن» در زندان به سر میبرند.
خانم نیومن همچنین هشدار داد که در رابطه با اعلام «عفو» زندانیان در ایران باید «محتاطانه» برخورد کرد و افزود: «حتی این خطر وجود دارد که رژیم از این طریق (عفو)، اعدامهای بیشتری را به اجرا بگذارد».
او یادآور شد که معترضان پیش از دریافت «عفو» باید «تقاضای بخشش» کنند که «همردیف با اعتراف اجباری» محسوب میشود.
این نماینده آلمانی تصریح کرده: این فرمان عفو معترضانی را شامل میشود که از سوی حکومت متهم هستند توسط «قدرتهای خارجی به انحراف کشیده شدهاند، در حالیکه در واقع، آنها به خاطر خشم عمیقشان از رژیم به خیابانها رفتند».
صادق رحیمی، معاون قوه قضائیه، روز ۱۶ بهمن همزمان با اعلام «عفو معترضان با موافقت علی خامنهای» گفت که بازداشتشدگان و یا افراد تحت تعقیب چنانچه «اظهار ندامت نکنند و تعهد کتبی ندهند عفو نمیشوند».
هانا نیومن افزوده که جمهوری اسلامی از این طریق در صدد است تا «جنبش» جاری در ایران را تضعیف کند.
در ادامه این رشتهتوییت همچنین آمده است که بنابر شروط اعلام شده از سوی قوه قضاییه، زندانیهای دوتابعیتی و آنهایی که «ناعادلانه» در صف اعدام قرار دارند مشمول عفو نخواهند شد.
به نوشته این سیاستمدار آلمانی، «از این قبیل اعلانها از سوی رژیم (جمهوری اسلامی) در گذشته هم بسیار شنیدهایم، در حالیکه به نتایج ناچیزی ختم شدند و تا کنون هم مشخص نیست که چه تعداد از معترضان زندانی آزاد خواهند شد».
قوه قضائیه جمهوری اسلامی روز ۱۶ بهمن از موافقت علی خامنهای با شروط مربوط به «عفو و تخفیف مجازات» در پرونده «دهها هزار نفر» از بازداشتشدگان و یا افرادی که در ارتباط با اعتراضات اخیر تحت تعقیب قرار گرفتهاند، خبر داد.
بنا بر اعلام مرکز رسانه این نهاد، معترضانی که با اتهامهایی چون «ارتکاب جاسوسی به نفع اجانب، ارتباط مستقیم با عوامل سرویسهای اطلاعاتی خارجی، ارتکاب قتل و جرح عمدی، ارتکاب تخریب و احراق تأسیسات دولتی و نظامی و عمومی» روبهرو هستند و «شاکی یا مدعی خصوصی» دارند و همچنین شهروندانی خارجی زندانی در ایران، مشمول عفو نخواهند شد.
اعلام این تصمیم از سوی دستگاه قضایی ایران و موافقت رهبر جمهوری اسلامی با این شروط با واکنشهای گسترده داخلی و خارجی همراه شده است.
طی شبانهروز گذشته شماری از وکلا، فعالان حقوق بشر، معترضان زندانی و زندانیان سیاسی سابق، این اقدام را «عفو تبلیغاتی» با هدف «تحمیل روایت دروغین نظام» و «تعویض وقیحانه جایگاه شاکی و متهم» خواندهاند.
مقامهای قوه قضائیه و دیگر دستگاههای حکومتی، آماری از تعداد معترضان بازداشت شده در کشور اعلام نکردهاند اما در بخشی از مجموعه بولتنهای محرمانه خبرگزاری فارس برای حسین سلامی، فرمانده سپاه پاسداران، که پس از هک توسط گروه هکری بلکریوارد منتشر شد، آمده که در جریان اعتراضات اخیر ایران دستکم «۲۹ هزار و ۴۰۰ نفر» بازداشت شدهاند.
وبسایت هرانا، ارگان مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، نیز شمار معترضان بازداشت شده را دستکم ۱۹ هزار و ۶۲۳ تن اعلام کرده است.
قوه قضاییه جمهوری اسلامی تاکنون چهار تن از معترضان بازداشتشده شامل محسن شکاری، مجیدرضا رهنورد، محمد ح
سینی و محمدمهدی کرمی را اعدام کرده است. بنابر گزارش سازمان حقوق بشر در ایران در حال حاضر بیش از ۱۰۰ تن از معترضان در خطر صدور یا اجرای حکم اعدام قرار دارند.